Medicina Savjeti

Vjerovali ili ne: Doktori protestovali zbog povišice!

doktori u kanadi protest

Kod nas bi ovakva reakcija ljekara bila vjerovatno nemoguća, ali za doktore iz zemlje javora i vječnog snijega je sasvim normalna! Naime, više od 700 kanadskih doktora, među kojima je 213 opšte prakse i 184 specijalista, potpisalo otvoreno pismo u kojem su izrazili žestoko protivljenje povećanju plate koja su postignuta u nedavnim pregovorima udruženja medicinara.

Prosječna godišnja bruto plata doktora u Kanadi iznosi 260.924 dolara (skoro 318.000 KM).

Pitate se zbog čega su ovako postupili? Povod reakciji bila je, prema njihovim riječima, iskrena briga za pacijente i medicinske radnike koje ionako imaju niske plate.

“Povišice su time šokantnije jer su naše mnogobrojne kolege, od medicinskih sestara do ostalih zaposlenika u zdravstvu, suočene s vrlo teškim radnim uslovima.

Takođe, zbog drastičnih rezova proteklih godina, ali i centralizacije moći u Ministarstvu zdravstva, stradali su pacijenti, kojima je uveliko otežan pristup potrebnim zdravstvenim uslugama”, napisali su između ostalog doktori iz kanadske pokrajine Quebec.

U otvorenom pismu je naglašeno da novac koji je predviđen za povišice, bude odmah vraćen u zdravstveni sistem, kako bi se obezbijedila pomoć najugroženijima.

Leave a Comment