Medicina Savjeti

Za (bivše) pušače: kako očistiti pluća od nikotina

kako ocistiti pluca od nikotina

Svi smo itekako svjesni negativnog učinka cigarete i nikotina na naš organizam. Ukoliko ste pušač ili ste nedavno ostavili cigarete, vjerovatno se pitate na koji način možete očistiti pluća od nikotina i spriječiti njegove negativne posljedice na organizam. U nastavku teksta pronađite neke od načina kako da jednostavno očistite pluća od nikotina.

Sadržaj teksta:

Vježbanje

Fizička aktivnost je možda jedan od najboljih načina da poboljšate kapacitet svojih pluća te da ih pročistite od toksina nakupljenih pušenjem. Ukoliko niste pretjeran ljubitelj vježbanja i fizičke aktivnosti, onda će jednostavna šetnja na svježem vazduhu učiniti čuda za vaša pluća. Vježbanje, lagano trčanje, hodanje aktiviraju respiratorni proces i pomažu u čišćenju pluća. Ipak, vježbanje se preporučuje u ranim jutarnjim satima, dok vazduh još nije prezasićen gasovima iz fabrika i automobila.

Zeleno povrće

Zeleno povrće poput kelja, brokule, špinata sadrži visoku koncentaciju antioksidanasa koji pomaže detoksikaciji tijela i pluća i čišćenju organizma. Zeleno povrće, posebno špinat sadrži velike količine folne kiseline koja takođe pomaže tijelu da se oslobodi nikotina.

Čaj za čišćenje pluća

Ispijanjem većih količina čaja pomoćićete svom tijelu da se oslobodi nikotina. U narodnoj medicini postoje brojni čajevi koji pomažu čišćenju pluća od nikotina. Čaj za čišćenje pluća Deep Inhale predstavlja kombinaciju biljaka sa jakim antioksidativnim i detoks dejstvom, te pomaže čišćenju pluća od nikotina i ostalih toksikanata iz duvanskog dima. Čaj razrjeđuje sluz iz pluća te tako olakšava njeno iskašljavanje, a samim tim i čišćenje pluća.

Inhaliranje

Inhaliranje čajevima takođe pomaže pri razrjeđivanju sluzi te njenog iskašljavanja iz pluća. Inhaliranjem takođe možete smanjiti upalne procese u plućima i znatno povećati njihov kapacitet.