Bolesti Medicina

Zbog alergije na vodu ne smije ni da plače ni da se znoji

plakanje

Veoma rijetka alergija u stanju je da samo 15 sekundi nakon dolaska u dodir kože sa vodom izazove ozbiljne plikove i osip po cijelom tijelu.

To oboljenje stvara veoma ozbiljne životne problema onima koji ga imaju, kao što je slučaj sa 18-mjesečnom Ajvi Engerman, za koju su roditelji u početku mislili da je alergična na sapun ili šampon.

Kada su je odveli kod ljekara, ustanovljeno je da je glavni krivac za stanje njihove bebe obična voda. Djevojčici je dijagnostifikovana akvagena urtikarija, još komplikovaniji oblik alergije na vodu, piše Njuzhab.

To oboljenje je na cijelom svijetu registovano kod samo 50 ljudi.

Oboljeli od akvagene urtikarije ličnu higojenu najčešće održavaju pomoću antibakterijskih maramica. Ipak, ponekad su prinuđeni da se zaista okupaju, što za njih predstavlja veoma bolno iskustvo.

Probleme izazivaju i znoj i suze, budući da svako njihovo lučenje izaziva osip i plikove. Oboljeli, takođe, moraju da budu veoma pažljivi i da se uvijek sklanjaju od kiše.

Od pomoći im mogu biti lijekovi antihistaminici, koji se koriste u liječenju mnogih alergijskih bolesti, ali se kod veoma mladih bolesnika, kakva je 18-mjesečnom Ajvi, javlja problem da bi organizam s vremenom mogao da postane imun na njih.

Pošto je akvagena urtikarija toliko rijetka bolest, veoma je malo informacija dostupno o tome kako ona utiče na mlade bolesnike u budućnosti.

Osnovnu potrebu za tečnošću, oboljeli zadovoljavaju konzumiranjem drugih napitaka, kao što su sokovi ili pivo.

Roditelji male Ajvi trenuto pokušavaju da sakupe 25.000 dolara kako bi mogli da plate lijekove za svoju kćerkicu, kao i da finansiraju istraživanje, za koje vjeruju da bi, jednoga dana, moglo da doprinese njenom trajnom izliječenju.

Leave a Comment