Medicina Savjeti Tretmani

5 razloga zašto vas boli vrat- i šta da uradite po tom pitanju

bolovi u vratu

Bol u vratu svakodnevnica je većine ljudi, a posebno onih koji radni dan provedu ispred računara ili učeći. Najčešći uzrok bolova u vratu je nepravilno držanje. Ukočenost i bol u vratu može nastati i zbog lošeg položaja za vrijeme spavanja ili usljed naglih pokreta vratom. Srećom, većina bolova u vratu će nestati sama od sebe uz par jednostavnih izmjena u načinu na koji sjedite ili se krećete. Drugi, ozbiljniji slučajevi zahtjevaju lijekove protiv bolova, fizikalnu terapiju i intenzivnije tretmane.

Ukoliko se uz bol u vratu javi i trnjenje ruku i nogu, obavezno posjetite svog ljekara.

Sadržaj teksta:

Spondiloza vrata

Spondiloza vrata se većinom javlja kao posljedica suženja prostora između diskova u kičmi. Suženjem ovih prostora dolazi do degeneracije diskova i gubitka elastičnosti, što se obično javlja starenjem ili nakon povrede. Simptomi mogu uključivati ne samo bol u vratu već i ukočenost vrata, glavobolje i grčenje mišića.

Pored starosti, rizici za degenerativna oboljenja diska uključuju traumu, povredu, porodičnu anamnezu, pušenje, depresiju, anksioznost i nagle povrede vrata. Lijek za spondilozu vrata ne postoji. Doktor vam može preporučiti fizikalnu terapiju ili lijekove protiv bolova, a za ozbiljnije slučajeve je potrebna čak i hirurška intervencija.

Bol u leđima: sve o uzrocima, simptomima i liječenju

Naprezanje vrata

Pretjerano držanje vrata u jednom položaju duže vrijeme uzrokuje naprezanje mišića i bol u vratu. Prekomjerno sjedenje za računarom, nošenje preteškog ruksaka, predugo držanje telefona ili bilo koja druga nepravilna pozicija vrata uzrokovaće bol. Izbjegavajte naprezanje vrata tako što ćete se često kretati tako da niste predugo u istom položaju. Vježbe poput plankinga takođe mogu biti od velike pomoći, a kod ublažavanja bolova masaža ili ledene obloge takođe mogu biti od koristi.

Diskus hernia

diskus hernia

Hernija diska može iritirati obližnje nerve i dovesti do boli i ukočenosti vrata, a najčešće je rezultat starenja, trošenja i degeneracije diska. Diskovi postaju manje fleksibilni i skloni su pucanju. Hernija diska osim bola u vratu, može dovesti i do bolova u ruci. Iako zvuči zastrašujuće, diskus hernia često nije toliko strašna i može se zaliječiti. Krećite se- hodanje je jedna od najboljih aktivnosti. Radite vježbe za godnji dio tijela, a ukoliko bol ne nestane doktor vam može prepisati fizikalnu terapiju ili lijekove. Kod hernije diska rijetko kada je potrebna operacija.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis se razlikuje od osteoartritisa. Ovakva vrsta artritisa nije povezana sa starenjem već abnormalnostima u imunološkom sistemu koje uzrokuju napad na zglobove. Reumatoidni artritris uzrokuje bol ne samo u vratu, već i u zglobovima. Bol je obično najgori ujutro ili nakon bilo kakvog odmora. Ukoliko se ne tretira, upala reumatoidnog artritisa može uzorkovati trajno oštećenje zblogova. Kod ovakvog tipa artritisa značajno pomaže i vježbanje, a postoje i antireumatski lijekovi koji sprječavaju oštećenje zglobova.

Fibromalagija

Fibromalagija može zahvatati različite djelove tijela uključujući i vrat. Bol može biti najizraženiji simptom, ali ne i jedini. Simptomi fibromalagije takođe uključuju ekstremni umor, glavobolje, anksioznost i depresiju. Još uvijek se ne zna tačan uzrok nastanka fibromalagije, ali se pretpostavlja da ima veze sa načinom na koji naš mozak obrađuje signale boli. Ne postoji specifičan tretman za ovaj poremećaj, iako neki lijekovi protiv bolova obećavaju. Fizikalna terapija, akupunktura i masaža takođe mogu pomoći.