Bolesti Medicina

Trnjenje ruku i nogu, šta nam tijelo poručuje

trnjenje ruku i nogu

Trnjenje ruku i nogu ili medicinski nazvano parestezija, uobičajena je  pojava koja se može desiti u bilo kom dijelu tijela, a najčešće se dešava u rukama, nogama ili stopalima. Trnci u nekom dijelu tijela uglavnom su bezopasna pojava, a ponekad mogu i ukazivati na ozbiljne bolest ili oštećenja i nikako se ne bi trebali zanemariti. U većini slučajeva trnjenje ruku i nogu može biti izazvano jednostavnim pritiskom na živac na primjer predugim sjedenjem u jednom položaju. Učestalno trnjenje bez nekog očiglednog razloga često je uzrok ozbiljinijih zdravstvenih stanja poput sindroma karpalog tunela ili multiple skleroze.

Pročitajte i: Bolovi u zglobovima-uzroci, simptomi i liječenje

Sadržaj teksta:

Šta uzrokuje trnjenje ruku i nogu?

Mnogi faktori mogu uzrokovati trnjenje ruku i nogu uključujući čak i uzimanje određenih lijekova. Ponekad može biti i prouzrokovano svakodnevnim radnjama poput predugog stajanja ili sjedenja, predugo prekrštenih nogu i ruku ili spavanjem na ruci. Na taj načim predugim pritiskom na određeni dio tijela prekida se dotok krvi na kratko vrijeme dajući osjećaj trnjenja u ruke ili noge. Pojava parestezije može biti izazvana i ujedom nekog insekta, određenim toksinima iz morske hrane, migrenom ili pretjeranim izlaganjem zračenju.

Trnjenje ruku i nogu takođe uzrokuje povišen nivo određenih vitamina ili minerala u organizmu. Pretjeran unos vitamina B12, kalijuma, kalcijuma ili natrijuma je takođe jedan od uzroka trnjenja. Oštećen nerv u vratu ili hernirani disk u kičmi mogu takođe izazvati ovu senzaciju.

Pritisak na određen nerv rezultuje osjećajem trnjenja, a bolesti i stanja usljed kojih dolazi do pritiska na nerv su sindrom karpalog tunela, prošireni krvni sudovi, infekcije ili tumor. Takođe, razne upale poput upale kičmene moždine ili mozga mogu vršiti pritisak na jedan ili više nerava. Zdravstvena stanja poput dijabetesa, multiple skleroze, usporen rad štitne žlijezde (Hashimotov sindrom ili hipotireodizam) kao simptom mogu imati trnjenje.

trnjenje u rukama i nogama

 

Trnjenje ruku je obično uzrokovano ošećenjem, iritacijom ili pritiskom na jedan od nerava u rukama ili zglobovima. Do pritiska na nerv obično dolazi usljed dugotrajnog sjedenja ili ležanja u neudobnom položaju, a trnjenje ruku u ovom slučaju potpuno je bezopasno i javlja se skoro svakom.  Bolesti koje utiču na periferne nerve, kao što je dijabetes, takođe mogu uzorkovati trenjenje ruku iako se kod dijabetesa češće javljaju trnci u stopalima.

U rijetkim slučajevima utrnulost može biti uzorkovana problemima u mozgu ili kičmenoj moždini, gdje se obično javlja slabost ili gubitak funkcije ruke. Trnjenje i gubitak osjećaja u rukama rijetko može biti povezana sa moždanim udarima ili tumorima. Trnjenje ruku se javlja i do tri puta češće kod žena nego kod muškaraca. Ostali potencijalni uzroci zašto dolazi do trnjenja su:

 • Alkoholizam
 • Sindrom karpalnog tunela
 • Lajmska bolest
 • Multipla skleroza
 • Periferna neuropatija
 • Dijabetes tipa 2
 • Nedostatak vitamina B
 • Amiloidoza
 • Nuspojave nakon hemoterapije
 • Vaskulitis

Kod trnjenja ruku važno je da tačno locirate bol kako bi mogli lakše ustanoviti porijeklo trnjenja. Trnjenje preko čitave ruke popraćeno bolom oko ramena i prstiju često je povezano sa nervima u vratu. U ovom slučaju naginjanje glave prema napred može prouzrokovati jaču bol i pogoršanje stanja. Ovo su često simptomi diskus hernije ili vratnog artrtitisa.

Trnjenje ruku za vrijeme spavanja

Osim u slučaju kada se trnjenje ruku javlja zbog spavanja u neudobnom položaju, često je uzrok nekog drugog zdravstvenog problema naročito ukoliko se javlja učestalo. Do gubljenja osjećaja u rukama kao i osjećaja trnaca dolazi usljed prekida dotoka krvi u određenom području, a ako se trnjenje javlja već duži vremenski period znači da je došlo do pritiska na nerv i prekida dotoka krvi.

Kada dođe do smanjenog dotoka krvi, nervi dobijaju manju količinu kiseonika i nutrijenata zbog čega gube funkciju što dovodi do gubitka osjećaja u rukama i stvaranja osjećaja trnaca. Najčešći uzrok za ovo je cervikalna spinalna stenoza (CSS) ili čak artritis vratnog dijela kičme gdje se dešava da oboljenli često nema bolove u vratu već primjećuje trnjenje u rukama tokom noći.

Trnjenje prstiju

Trnjenje prstiju nastaje zbog zadebljanja vezivnog tkiva u području šake. Uz trnjenje prstiju često dolazi i do osjećaja blagog bockanja kao i peckanja prstiju. Trnjenje prstiju može umanjiti osjećaj u rukama i sposobnost podizanja stvari, zbog čega se možete osjećati nespretnim ili kao da ste izgubili osjećaj u rukama.

Trnjenje prstiju se može javljati povremeno ili učestalo toliko da vas ometa u izvršavanju svakodnevih aktivnosti. Za rješavanje problema trnjenja prstiju često je potrebna hirurška intervencija. Ovakva intervencija je rutinska i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Koji su uzroci trnjenja prstiju?

Nervi u našem tijelu su zaslužni za prenos informacija iz vašeg mozga u ostale dijelova tijela. Ukoliko su nervi pod pritiskom oštećeni ili na bilo koji način iritirani javiće se osjećaj trnjenja prstiju. Primjeri bolesti koje mogu biti potencijalni uzroci trnjenja prstiju:

 • Sindrom karpalnog tunela
 • Cervikalna radilukopatija
 • Rayanaudova bolest
 • Reumatodni artritis

trnjenje prstiju

Kada je vrijeme da posjetite doktora?

Ponekad trnjenje prstiju može biti simptom bolesti koja zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju.  Kada je trnjenje bolno, učetestalo i stvara vam neprijatan osjećaj obratite pažnju na simptome koji mogu biti pozadina neke druge bolesti. Ukoliko vam se pored trnjenja prstiju javljaju i sledeći simptomi, važno je da se odmah javite ljekaru:

Trnjenje prstiju obično se može ukloniti ukoliko nije popraćeno simptomima koji zahtjevaju hitnu medicinsku pomoć. Doktor će vam prepisati adekvatnu terapiju, a ukoliko se iza simptoma trnjenja ne krije nikakva ozbiljnija bolest. preporučuće vam jednostavne vježbe za istezanje prstiju. Vježbe za istezanje takođe mogu smanjiti neugodan osjećaj trnjenja prstiju:

 • Istegnite svoje prste što je više moguće i zadržite ih u tom položaju minimalno 10 sekundi.
 • Pomjerajte ruke u krug, slijedeći pravac kazaljke na satu a zatim promjenite pravac.
 • Pomjerajte ramenima napred-nazad, po pet puta u svakom pravcu kako biste ih opustili.

Trnjenje nogu i stopala

Dugotrajno trnjenje nogu i stopala uglavnom su uslovljeni stanjima poput multiple skleroze, dijabesa, periferne bolesti arterija kao i fibromalagije. Osjećaj se može osjetiti u čitavoj nozi,  u predjelu koljena ili u različitim djelovima stopala. Trnjenje nogu se najčešće javlja usljed njihovog postavljanja u nezgodan položaj. Hroničan bol i trnjenje u predjelu nogu i stopala gotovo uvijek ukazuje na neko drugo zdravstveno oboljenje.

Nepravilan položaj pri sjedenju

Nepravilno sjedenje gdje se noge dovode u položaj u kome dolazi do pritiska na živce ili smanjenja dotoka krvi u nogama dovodi do osjećaja utrnulosti u nogama čiji je medicinski termin privremena ili prolazna parestezija. Predugo prekrštene noge, sjedenje na stopalima ili nošenje preuske garderobe može uzrokovati privremenu paresteziju odnosno trnjenje nogu.

Povreda

Razne povrede trupa, kičme, bokova, nogu, zglobova i stopala mogu dovesti do pritiska na živce i osjećaja trnjenja.

Dijabetes

Osobe koje boluju od dijabetesa mogu razviti određen tip oštećenja nerava pod nazivom dijabetes neuropatija. Dijabetes neuropatija izaziva trnjenje, štipkanje, peckanje u stopalima, a rijeđe u nogama.

Pročitajte i : Dijabetes, lijek je napokon pronađen

Problemi sa leđima

Problemi u donjem dijelu leđa mogu izazvati pritisak nerava na nogama što dovodi do senzornih poremećaja i tupog osjećaja u nogama. Išijas takođe može biti jedan od uzročnika trnjenja. Ukoliko se nadraži nerv išijasa može doći do osjećaja peckanja kao i utrnulosti u nogama i stopalima.

Alkohol

Toksini iz alkohola takođe mogu uzrokovati oštenjenje nerava koji su zaslužni za trnjenje, što je naročito izraženo u stopalima. Hronično i pretjerano konzumiranje alkohola takođe vodi do smanjenog nivoa B vitamina u organizmu, a posebno vitamina B1 (tiamina), vitamina B9 (folata) kao i vitamina B12.

Multipla skleroza

Osobe koje boluju od multiple skleroze mogu doživjeti oštećenje senzornog nerva što se može projektovati na noge. Iako utrnulost povezana sa multiplom sklerozom često traje samo kratno, ponekad traje toliko dugo da dovede do potpunog onesposobljavanja nogu.

trnjenje stopala

Lijek za trnjenje nogu i stopala

Adekvatan tretman kod trnjenja ruku i nogu zavisi od toga šta uzrokuje trnjenje. Lijekovi koje vam doktor može prepisati u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja su:

 • Antidepresivi
 • Kortikosteroidi
 • Lijekovi koji će blokirati ili promjeniti signalizaciju nerava kako bi se smanjilo trnjenje uzrokovano stanjima poput dijabetes neuropatije, fibromalagije i multiple skleroze.

Alternativna riješenja za ublažavanje simptoma trnjenja nogu i stopala uključuju:

Ledene obloge:  Ledene obloge smanjiće natečenosti koja može izazvati pritisak na nerve. Ledene obloge nanesite na noge ili stopala  trajanju od 15 minuta više puta dnevno.

Masaža: Masiranjem nogu i stopala poboljšaćete cirkulaciju i redukovati simptome trnjenja.

Vježbanje:  Nedostatak vježbanja i fizičke aktivnosti smanjuje sposobnost krvih sudova i srca da pumpaju krv prema donjim ekstremitetima. Aktivnosti poput joge ili pilatesa mogu ubrzati protok krvi i redukovati hronična zapaljenja i smanjiti bol.

Ukidanje stresa: Stanje hroničnog trnjenja nogu i ruku izazvani bolestima poput multiple skleroze i fibromalagije. U ovim slučajevima trnjenje se javlja tokom dugog vremenskog perioda ali u kratim vremenskim intervalima. Stres u slučaju bolesti centralnog nervnog sistema može samo pogoršati simptome kod ovakvih bolesti čineći trnjenja učestalijim i dugotrajnijim.

San: Nedostatak sna često može pogoršati stanje hroničnog trnjenja nogu i ruku, zbog čega je potrebno da odspavate dovoljno sati sna kako bi se trnjenje smanjilo.

Izbacite alkohol: Alkohol sadrži toksine koji mogu izazvati oštećenje nerava i uzorkovati trnjenje nogu i stopala. Alkohol takođe može pogoršati stanja hroničnog zapaljenja i pojačati simptome trnjenja.

Flekosteel – krema sa kojom bolovi u zglobovima potpuno nestaju 

Trnjenje bedara

trnjenje bedara

Ponekad se može desiti da osjetite trnjenje u određenom dijelu bedara ili u njihovom čitavom predjelu. Kod trnjenja bedara može se desiti da osjetite slabljenje mišića nogu što može poremetiti normalno funkcionisanje noge. Osim trnjenja može se javiti i osjećaj peckanja, gorenja butina kao i osjetljivost na dodir. Sportske povrede ili intenzivno vježbanje može biti uzrok trnjenja i boli u butinama. Ukoliko je bol nepodnošljiva i ometa vas u hodanju ili čak spavanju vrijeme je da se obratite ljekaru.

Uzrok trnjenja bedara

Različita medicinska stanja mogu biti pozadina trnjenja bedara. Najučestaliji uzrok trnjenja bedara je istegnuće mišića usljed povrede ili treninga. Istegnuće mišića može prouzrokovati bol u bedrima popraćen trnjenjem. Istegnuti mišići ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem koji se može otkloniti pravilnim istezanjem i odmorom.

Bernhardt-Rothov sindrom. Ukoliko vam se trnci javljaju u vanjskoj strani bedara najvjerovatniji uzrok trnjenja je Bernhardt-Rothov sindrom. Kod Bernhardt-Rothovog sindroma dolazi do kompresije vanjskog bedrenog mišića, a češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Kod žena se obično javlja usljed nošenja preuske odjeće, a uzrok ponekad može biti i trudnoća.

Femoralna neuropatija. Disfukncija femoralnih nerava može dovesti do gubitka osjećaja u nogama u prednjem dijelu butine spuštajući se prema donjem dijelu noge. Periferna neuropatija može izazvati slabost, ukočenost i bol u nogama. Trnjenje se ponekad javlja i u koljenima.

Visok krvni pritisak. Zbog visokog pritiska dolazi do oštećenja nerava često izazivajući trnjenje i gubitka osjećaja. Simptomi trnjenja najprije počinju u predjelu butina, a zatim se širi i na ostale dijelove tijela.

Liječenje trnjenja bedara

Liječenje i tretiranje utrnulih bedara zavisi isključivo od korijena problema zbog kojeg se trnci javljaju. U većini slučajeva trnjenje prolazi vremenom i nije neophodna nikakva medicinska intervencija. Neke od mjera prevencije uključuju:

 • Pravilno istezanje
 • Izbjegavanje uske odjeće
 • Skidanje viška kilograma

U ozbiljnijim slučajevima, doktor će vam prepisati terapiju koja će smanjiti pritisak sa živaca i otkloniti bol, a riječ je uglavnom o neuromodulatorima.

Prirodni lijekovi za trnjenje ruku i nogu

Da bi se pristupilo adekvatnom liječenju, najprije je potrebno otkriti uzrok trnjenja. Trnci mogu biti prouzrokovani različitim bolestima i stanjima, a ukoliko se radi o nekom blažem zdravstvenom problemu, u velikoj mjeri može pomoći i prirodno liječenje.

Slaba cirkulacija kao uzrok trnjenja

Trnci u rukama i nogama se često javljaju zbog slabe cirkulacije. Čaj od đumbira i limuna uspješno pospješuje cirkulaciju. Osim limuna, đumbir je moguće koristiti i u kombinciji sa medom. Smjesa od mljevenog đumbira i meda poboljšava cirkulaciju i smanjuje osjećaj boli i trnjenja uzrokovanih slabom cirkulacijom.

Problemi sa vratom i ramenom kao uzrok trnjenja

Protiv bolnog vrata i ramena fizioterapeuti preporučuju mješavinu čaja od zove i kamilice. Pripremljeni čaj se pije prije svakog obroka. Obloge od omorike takođe su efikasne u suzbijanju problema sa vratom i ramenima. Pupoljke od omorike pomješajte sa vinskim sirćetom, a zatim pripremljenu smjesu čuvajte na toplom mjestu 10 dana. Pripremljenu smjesu je potrebno procjediti nakon čega je spremna za korištenje.

Problemi sa kičmom kao uzrok trnjenja

Problemi sa kičmom često su uzrok trnjenja posebno izraženog u nogama. Kod problema sa kičnom prirodni lijek je obloga od hrena i crne rotkve. Izrendani hren i crna rotkva se nanesu na problematični dio leđa. Ova obloga efikasno smanjuje bolove u leđima, a ubrzo ćete primjetiti kako se trnjenje nogu sve rijeđe javlja.

Bolovi u leđima – sve o uzrocima, simptomima i liječenju