Savjeti Zdravo tijelo

Šta je potrebno da uradite za bolji san?

dobar san

Nedostatak sna može itekako da utiče na zdravlje, a samo jedna noć nemirnog sna dovoljna je da ugrozi raspoloženje i kondiciju. Postoji mnogo načina kojim možete popraviti vaše navike spavanja.

Ovo su neki od njih:

Kako mrak sve više pada, počnite da se prilagođavate. Da biste napravili okruženje koje vas opušta, postepeno prigušite svjetla, kako bi se vaše oči što više odmarale. Dakle, nema jarkog svjetla naveče – lampe su sasvim ok.

Optimalna temperatura sobe je između 16 i 18 stepeni, a najbolje što možete učiniti za vazduh koji cirkuliše unutar nje jeste da je često provjetravate. Riješite se nagomilanih stvari iz prostorije u kojoj spavate poput kutija, knjiga, odjeće..

Najbolji izbor boje za sobu su svakako svijetlije varijante bež i plave boje, koje su zaduženi da kreiraju prijatnu i mirnu atmosferu. Crvenu i narandžastu, ali i druge jarke i stimulativne boje treba izbjegavati za miran san.

Šta treba da izbjegavate od namirnica pred spavanje? Definitivno alkohol, šećer i kofein. Ove namirnice jako uznemiravaju san, a “pomažu” vam da duže ostanete budni.

Da mobilni telefon, laptop i televizor utiču na san – to je svima jasno. Ako se previše zanimate nekom od ovih tehnologija, sigurno ćete teže zaspati, ali imati i osjetljiviji san. Dakle, sat vremena pred spavanje zaboravite na ove zanimacije, već umjesto toga napravite toplu kupku ili pročitajte knjigu.

Leave a Comment