Zdravo tijelo

5 stvari od kojih se gojimo, a da nisu hrana

stvari koje nas debljaju

Gojaznost ne nastaje samo usljed manjka fizičke aktivnosti i prevelikog unosa kalorija. Svakako, loš izbor hrane, posebno previše šećera i zaslađivača i nedostatak vježbanja glavni su dijelovi slagalice. Ipak, istraživanja pokazuju da je povećanje industrijskih hemikalija u životnoj sredini skoro pa jednako odgovorno za sve veći broj slučajeva gojaznosti, posebno kod žena. Takođe, istraživanja pokazuju da izloženost endokrinim distruptorima dolazi do poremećaja rada endokrinih žlijezda što može uticati na pojavu debljanja, dijabetesa i srodnih problema.

U nastavku donosimo neke od mnogobrojnih endokrinih disruptora koji uzorkuju gojaznost

Sadržaj teksta:

Bisfenol A

Bisfenol-A (BPA) je sintetičko jedinjenje koje se nalazi u mnogim posudama, uključujući bočice za bebe, plastične posude za hranu i piće, kao i metalne limenke za hranu. Struktura BPA podsjeća na estradiol, koji je najvažniji oblik ženskog polnog hormona estrogena. Kao rezultat, BPA se veže za estrogenske receptore u tijelu i dovodi do hormonskog disbalansa u organizmu.

Kako ga izbjeći? Birajte hranu koja se prodaje sviježa, zamrznuta ili u staklenim teglama – većina konzervisane hrane sadrži različite nivoe BPA.

Proizvodi za ličnu njegu

Ftalati i hemikalije koje ometaju rad hormona vezuju se za gojaznost, a oni su sveprisutni u industriji proizvoda za ličnu higijenu, posebno zbog upotrebe hemikalija u sintetički mirisnim proizvodima. Povišen nivo ftalata u organizmu dovodi do insulinske rezistecije, debljanja, a kod muškaraca i smanjene proizvodnje testosterona.

Kako ih izbjeći? Izbjegavajte upotrebu proizvoda za ličnu njegu u čijim se sastojcima nalaze “miris” ili “parfem” i obavezno izbjegavajte upotrebu osvježivača vazduha i mirišljavih svijeća. Oni vjerovatno u svom sastavu imaju određenu količinu ftalata i drugih opasnih materija.

Pesticidi

Pesticidi su stvoreni s ciljem da bi se ometale hormonske funkcije insekata. Nažalost, iste hemikalije koje utiču na insekte utiču i na nas. Konzumiranje industrijskih namirnica sa visokim sadržajem pesticida dovodi do njihovog povišenog nivoa u našem organizmu i debljanja.

Kako ih izbjeći? Birajte organske namirnice ! Istraživanja pokazuju da je dovoljno konzumirati organsku hranu samo pet dana kako bi se organizam očistio od pesticida.

Teflon

Perfluoroktanoična kiselina (PFOA) poznatija pod nazivom teflon je hemikalija koja se upotrebljava u proizvodnji teflona, koja prema laboratorijskim istraživanjima utiče na hormonski poremećaj kod žena.

Kako ga izbjeći? Izbjegavajte teflonsko posuđe i zamijenite ga zdravijim varijantama.

Nikotin

Prema istraživanjima bebe koje su bile izložene duvanskom dimu još dok su se nalazile u materici osim što imaju veoma visok rizik da budu prijevremeno rođene, takođe se suočavaju i sa povećanim rizikom od gojaznosti kako stare. Nikotin može uticati na metabolički sistem djeteta što se ispoljava u njihovom starijem dobu.

Kako ga izbjeći? Ako ste u drugom stanju, nemojte pušiti i dajte sve od sebe da izbjegavate kontakt sa duvanskim dimom.