Savjeti Zdravo tijelo

7 najzdravijih savjeta koje ćete čuti u posljednje vrijeme

zdrave navike

Skoro svuda možete čitati o tome kako ne posvećujemo dovoljno pažnje zdravlju. Da vam nešto kažemo – to stvarno jeste tako. Dovodimo se u situacije koje nam štete, a koje nekad kasnije dođu na naplatu. Izbjegavamo raditi stvari koje nam pomažu, jer eto – lijeni smo da vodimo računa o nama samima. Šta ako biste samo jednu od ovih sedam stvari primijenili u svakodnevnom životu? Mi smo onda zadovoljni vašim čitanjem ovog teksta.

Sadržaj teksta:

Istezanje u pidžami

Znamo i razumijemo – tek ste ustali i najradije biste se još malo vratili u krevet. Šta ako se razbudite dobrim, jutarnjim zagrijavanjem? Pokušajte imitirati istezanje mačke: postavite tijelo četvernoške, te umjerenim tempom uvlačite i izvlačite karlicu što više možete. Samo, pazite da se ne povrijedite!

Doručak is a must

Nikad, ali nikad ne preskačite doručak! I mi volimo kafu baš kao i vi, ali je nikad nećemo popiti na prazan želudac, jer nam zaista ne trebaju čirevi, gastritis i usporen metabolizam. Dakle, prvi obrok pa sve ostalo. Trebamo li spominjati da su ugljeni hidrati + proteini idealna kombinacija za početak svakog dana?

Budite nježni prema zubima

Zubi treba da se peru pravilno, ali ne i nasilno. Nemojte se ophoditi prema desnima i zubima kao da u najmanju ruku, perete pod. Šalu na stranu, svaki grub pokret može da povredi, ionako osjetljivo područje – zato postarajte se da je vaše pranje zuba uz srednje mekanu četkicu ugodan proces.

Ako ste ljevak – koristite obje ruke

Ne želite Alchajmerovu bolest nekad u budućnosti? Bacite se na posao i što više uključite desnu ruku pored lijeve. Najlakše je da, recimo, jedete ili pišete rukom koja nije dominantna i na taj način pomognete očuvanju moždanih aktivnosti.

Davati je sjajno, ali treba i primati

Predivan je osjećaj kada se trudite oko nekog ili nečega, jer vas ispunjava nekom neobjašnjivom toplinom i zadovoljstvom. No, u mnogim slučajevima nam se to ne vraća ili ne znamo kako da se ponašamo kada neko krene da nam vraća istom mjerom. Sasvim je uredu ako se neko trudi oko nas ili želi da nam učini nešto. Naučite primati, ne samo davati.

Prije operacije bez ovih biljaka

Neke biljke poput bijelog luka, kantariona, đumbira i ginsenga razrjeđuju krv pa smo skloniji krvarenju ukoliko dođemo pod hirurški nož. Klonite ih se barem dvije sedmice prije zahvata ih se klonite. Porazgovarajte s hirurgom ako uzimate neke lijekove.

Prvo tegovi, pa onda kardio

Prema mišljenju stručnjaka, potrebno je započeti vježbanje sa laganim tegovima, a tek onda dodati kardio trening – poput trčanja ili skakanja. Naime, tijelo će se bolje snaći dok je još svježe i puno snage s utezima, nego kasnije nakon što se u mišićima nakupi mliječna kiselina.