Bolesti Medicina

7 uzročnika povišenog holesterola

povišen holesterol uzrok

Holesterol je jedinjenje koje se normalno nalazi u našoj krvi, a našem tijelu je neophodan jer učestvuje u izgradnji zdravih ćelija. Iako je njegovo prisustvo neophodno za pravilno funkcionisanje organizma, često njegove povišene vrijednosti mogu biti pogubne za naše zdravlje.

Povišen holesterol može biti i nasljedan, ali je najčešće rezultat nezdravih životnih navika. U nastavku pročitajte najčešće uzročnike povišenog holesterola u krvi.

HeartTonus kapi – najučikovitiji prirodni preparat protiv hipertenzije

Sadržaj teksta:

Zasićene masti

Ishrana bogata zasićenim mastima može prouzrokovati povišene nivoe holesterola u krvi. Zasićene masne kiseline se najčešće mogu pronaći u namirnicama životinjskog porijekla, kao  što je govedina, svinjetina, teletina, mlijeko, jaja puter i sir. Kokosovo ili palmino ulje takođe sadrže zasićene masti.

Pretilost

Pretilost ili gojaznost nije samo estetski neprivlačna pojava. Gojaznost je često glavni uzročnik povišenih nivoa triglicerida i smanjenog nivoa tzv „dobrog holesterola“, HDL. To znači da skidanjem viška kilograma dobijate više od dobrog izgleda.

Neredovna fizička aktivnost

Neredovna ili nikakva fizička aktivnost može prouzrokovati povišen nivo tzv „lošeg holesterola“ LDL i smanjiti nivo HDL iliti dobrog holesterola.

Godine i pol

Nakon što navršite 20 godina, vaš nivo holesterola počinje da raste. Kod muškaraca, nivo holesterola obično počinje da raste u ranim 50tim godinama. Kod žena, nivo holesterola ostaje nizak sve dok ne nastupi menopauza, nakon čega nivo holesterola raste jednako kao i kod muškaraca.

Opšte zdravstveno stanje

Određena zdravstvena stanja poput dijabetesa ili hipotireodizma, mogu uzrokovati povišen holesterol.

Genetika

Genetika je jedan od ključnih uzročnika povišenog holesterola u krvi. Ukoliko neko od članova vaše familije ima problema sa povišenim holesterolom, postoji rizik da ćete se i sami susresti sa ovim problemom.