Savjeti Zdravo tijelo

8 savjeta o zdravlju koje svaka žena treba da zna

zdravlje zena

Dame, budimo iskrene : posjete doktoru su kratke. I sve kraće traju. Šta kada bi vaš liječnik imao više vremena? Da li biste češće odlazile kod njega?

Do tad, držaćemo se savjeta poznatog svjetskog stručnjaka za ginekologiju – Alysse Dweck. Razmislite o njenim savjetima i neka vam posluže kao recept za zdrav život.

Sadržaj teksta:

Riješite se stresa

“Najveći problem kod većine mojih pacijenata je da oni imaju previše problema koje nose na svojim plećima i žele da ih nekako sklone odatle.

Stres može imati značajne zdravstvene posljedice, od neplodnosti do većeg rizika od depresije, anksioznosti, i bolesti srca.

Pronađite metod za smanjenje stresa i pokušajte ga zadržati. Najviše zbog sebe samih.”, istakla je.

Prestanite sa dijetama

Zdrava ishrana ne znači da treba da se odreknete omiljene čaše vina ili najdražeg komada čokoladne torte.

Ključ je u umjerenosti i dobro izbalansiranom stilu života. Napravite mješavinu proteina, zdravih masti, pametnih ugljenih hidrata, te vlakana i nećete biti nesrećni u svom tijelu.

Ne pretjerujte sa kalcijumom

Previše apsorbovanog kalcijuma može povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca i može čak povećati rizik od nastanka bolesti srca.

Ako si ispod 50, konzumiraj do 1.000 miligrama dnevno, a preko 50 godina, žena treba dobiti 1.200 miligrama dnevno i to uglavnom oko tri porcije namirnica bogatim kalcijumom poput mlijeka, lososa i badema.

Radite više od kardia

 

cardio trening

Treba da pomiješate kardio vježbe sa treningom izdržljivosti i dizanjem manjih kilaža najmanje tri do pet puta sedmično za sprečavanje osteoporoze, bolesti srca, raka i dijabetesa.

Vježbanjem se takođe oslobađate od stresa i činite dobro sebi, što je jako važno za vaše mentalno zdravlje.

Razmislite o plodnosti

Dok mnoge žene nemaju problem zatrudnjivanja u kasnim 30-im, pa čak u ranim 40-im, plodnost žena može početi opadati već u 32-oj.

Dakle, ako želite da imate djecu, razgovarajte sa svojim doktorem o opcijama, kao što je zamrzavanje jajnih ćelija.

Idite ljekaru baš svake godine

Pobrinite se da dobijete Papa test za provjeru raka grlića maternice svake 3 godine, ako imate 21 godinu ili ste starije. Ako ste u rangu od 30-65, možete dobiti i Papa test i HPV test svakih 5 godina.

Stariji od toga, možda ćete biti u mogućnosti da se zaustavi testiranje ako vaš liječnik kaže da rizik nije veliki. Ako ste seksualno aktivni, onda imate veći rizik za spolno prenosive bolesti,  klamidije, gonoreje i sifilisa.

Uzmite test na HIV najmanje jednom u godini, a češće ako ste u opasnosti. Nemojte preskakati svoj godišnji pregled.

Vaš doktor mora procijeniti mnoga druga pitanja, kao što su potencijalne infekcije, vaše potrebe za kontracepciju, i seksualno pritužbe.

Imajte dobar seks

Seks smanjuje stres i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Ali, samo ako ćete uživati! ​​Ako vas išta sprečava do seksualnog ispunjenja, kao što su sušenje ili bol, razgovarajte sa svojim ginekologom da pronađe rješenje.

Duže spavajte

Potrebe spavanja se individualno razlikuju, ali ako imate problema sa ustajanjem iz kreveta ili sa koncentracijom, vi vjerojatno ne spavate koliko je to potrebno vašem organizmu.

Nedavne studije ukazuju da ovo možete ubrojiti u veće rizike od nastanka srčanih bolesti i psiholoških problema.

 

Leave a Comment