Savjeti Zdravo tijelo

9 činjenica o zdravlju koje niste znali

zvakanje zvake

Doduše u neke od zanimljivih činjenica ste i mogli biti upućeni, no vjerujemo da će vas neke od njih zaista iznenaditi. U nastavku smo pripremili one najinteresantnije.

Sadržaj teksta:

Kafom protiv depresije

Mnogo se priča o negativnim efektima koje kofein ima na naše zdravlje, ali ispostavlja se da ova supstanca ima svoje dobre strane. Istraživanja “Harvard School of Public Health” pokazuju da žene koje piju najmanje četiri šolje kafe dnevno mogu smanjiti rizik od depresije za 20%. Ranije istraživanje je takođe otkrilo da se za žene koje su pile dvije ili više šoljica dnevno manje vjerovalo da će izvršiti samoubistvo.

Žvakaća guma vas čini više budnim

Ako vaša pažnja od sredine popodneva pada ili se niste dovoljno fokusirali od samog jutra, onda pokušajte da žvaćete žvakaće gume da biste se osjećali budnima. Istraživači univerziteta u Coventry-u otkrili su da žvaka dramatično smanjuje osjećaj umora. Još jedna studija o ovoj temi je pokazala da žvakaća guma može poboljšati ukupne rezultate testa i memoriju za 35 procenata, ublažiti stres i smanjiti nivo anksioznosti.

Sjedenje za stolom može povećati rizik od smrti za skoro 50 posto

Kancelarijski radnici treba da se čuvaju, pošto su istraživanja sa Univerziteta u Sidneju pokazala da radnici koji sjede više od 10 sati dnevno imaju čak 48 posto povećan rizik od smrti, u poređenju sa ljudima koji su sjedeli manje od četiri sata na dan. Da biste izbjegli ovaj zdravstveni rizik, pokušajte uvesti pet minuta aktivnosti svakog sata i provjerite da li ste redovni u tome. Jednostavne promjene poput korištenja stepenica umjesto lifta će takođe pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Mašina za bankomat i javni toaleti su podjednako prljavi

Povlačenje novca iz bankomata je nešto što spada u našu svakodnevicu, ali koliko od nas opere ruke nakon što ih koristimo? Testovi čistoće u Britaniji otkrili su da su mašine za bankomat bile prljave kao i javni toaleti. Specijalisti su istraživali briseve uzete sa tipki ovih mašina i iz javnih WC-a u blizini i našli su oba uzorka iste bakterije za koje je poznato da dovode do raznih bolesti.

Optimizam može pomoći da živite duže

Prema studijama medicinskog centra Univerziteta Duke, bolesnici srca koji su bili optimističniji u pogledu njihovog liječenja, zapravo su živjeli duže od onih koji su bili više pesimistični u svojim mislima. Takođe, prema nalazima studije objavljene u Evropskom odsjeku za kardiovaskularne bolesti, ljudi koji su optimisti imaju manje šanse da boluju od srčanih bolesti.

Jabuka može da spriječi klaustrofobiju

Jedna jabuka dnevno može da vas drži podalje od doktora, ali može pomoći i kod klaustrofobije. Naime, miris zelene jabuke će vas osloboditi stresa povezanog sa ograničenim prostorom, prema istraživanju Fondacije za istraživanje mirisa i ukusa. Njuškanje zelene jabuke takođe može spriječiti glavobolje i migrene, a neki vlasnici kuća čak i koriste miris kako bi njihove kuće izgledale veće potencijalnim kupcima.

Ako ste umorni … vježbajte

Posle dugog dana na poslu, odlazak u teretanu je vjerovatno posljednja stvar na vašoj listi prioriteta, ali istraživanje je otkrilo da vježbanje zapravo daje više energije. Studija objavljena u medicini, nauci te u sportu i vježbi otkrila je da su nivoi zamora i depresije poboljšani nakon 30-minutne sesije umjerenog intenziteta. To je zato što vježbanje poboljšava vaše kardiovaskularno zdravlje što znači da više krvi i kiseonika protiče kroz vaše tijelo dajući vam više energije.

Pisanje bilješki može pomoći kod bolje memorije

Istraživanja sa Univerziteta u Indijani su otkrila da, kako bi zapamtili nešto, trebali biste pisati bilješke. Smatra se da će pisanje doprineti povećanju memorije, jer uzimanje bilješki zahtijeva razne kognitivne procese. Na primer, ako u predavanju pišete bilješke, morate pažljivo slušati ono što je govornik govorio jer je nemoguće pisati svaku riječ. Dakle, kroz ovaj proces, vi slušate, varate i sumirate informacije na više načina nego neko ko upiše sve riječi u laptop.

Da se rashladite, popijte nešto toplo

Može zvučati kontraproduktivno, ali ako želite da se ohladite – onda popijte nešto toplo. Prema studijama iz škole kinetike Univerziteta u Otavi: piće je vrelije od vaše tjelesne temperature što dalje izaziva znoj. Dakle, iako se u početku može učiniti da se osjećate toplije, toplo piće će vam prouzrokovati da se više znojite i zbog toga se tijelo efikasno hladi brže.

Leave a Comment