Savjeti Zdravo tijelo

9 navika kojih se morate riješiti u toku menstruacije

ne treba raditi u menstroaciji

Zaista je individualna stvar koji je period gori, onaj neposredno prije ili u toku same menstruacije. U svakom slučaju iscrpljuje i psihički i fizički. U nekim slučajevima su bolovi toliko nepodnošljivi da izazivaju gubljenje svijesti.

I bez bolova žene su mnogo osjetljivije, organizam je iscrpljen i sve to prilično negativno utiče i na psihu.

menstrualni bolovi

Postoje različiti načini da se izborite sa bolom. Svaka žena za to ima neki svoj način za koji joj je vjerovatno dugo trebalo da shvati da pomaže. Pored toga važno je, generalno, tih dana povesti dodatno računa o zdravlju jer ste iscrpljeni i nadprosječno osjetljivi.

U nastavku navodimo nekoliko stvari koje žene često rade u periodu menstruacije a nikako ne bi trebalo.

1. Higijenski uložak bi trebalo mijenjati na svakih 3-4 sata bez obzira da li imate neko vrlo slabo ili jako veliko krvarenje. Da, bez obzira da li na ulošku ima tek koja kapljica, važno ga je na vrijeme promijeniti. Nošenje istog uloška preko prepopručenog vremena može izazvati ozbiljne vaginalne infekcije.

seks i menstruacija

2. Već vas boli, nemojte se junačiti, nemojte preduzimati dodatne nepotrebne fizičke napore. Sve može malo da sačeka.

3. Ukoliko imate nezaštićen seks u toku menstruacije, postoji vjerovatnoća da dobijete infekciju. Izbjegavajte seksualne aktivnosti tokom menstruacije.

4. Ukoliko u toku ovog perioda radite neki naporan trening, vrlo lako se možete povrijediti.

5. Već ste dovoljno iscrpljeni u toku menstruacije nemojte to sami pojačavati preskačući obroke. Obratite pažnju da redovno jedete sva tri obroka.

6. Možda imate nagle napade potrebe za masnom hranom i to u toku noći. Pokušajte se izboriti sa tim, inače kad legnete nećete moći svariti svu tu tešku hranu a onda nema ni spavanja.

7. Ne uskraćujte sebi san. Ukoliko patite od grčeva u toku menstruacije, jako je važno da ste odmorne, naspavane i da je tijelo opušteno.

8. Mliječni proizvodi mogu da pogoršaju grčeve. Izbjegavajte ih u ovom periodu

9. Možda ste skloni gledanju tužnih filmova i slušanju takvih pjesama u periodu menstruacije. Ipak, izbjegavajte to, i bilo šta ružno i negativno jer će vam samo biti gore. Zapamtite, mnogo ste osjetljivije nego inače.

Leave a Comment