Medicina Savjeti

Alergijski kašalj ili prehlada? Evo kako da prepoznate razliku!

alergijski kašalj

Bez obzira na uzrok, uporni kašalj je uvijek neugodan i dosadan. Da bismo se riješili kašlja, naprije je potrebno otkriti njegov uzrok kako bismo mogli pristupiti liječenju. Često tretiramo alergijski kašalj misleći da je u pitanju prehlada i obrnuto, zbog čega on postaje sve uporniji i intenzivniji usljed neadekvatnog pristupa liječenju. Iako su simptomi senzonske alergije i prehlade slični, postoje pokazatelji koji mogu uputiti na jednu od dijagnoza.

Alergije izazivaju suhi kašalj i najčešće dolazi uz ostale alergijske simptome poput svraba i suzenja očiju, curenja nosa i kihanja. Glavobolja je takođe čest simptom alergije.

Doba godine u kome vam se kašalj javlja takođe može biti značajan indikator alergije. Ukoliko se kašalj i ostali simptomi javljaju čim ste izašli vani, vjerovatno se radi o alergiji na polen. Simptomi alergije na polen se javljaju odmah po izlasku vani i traju i do nekoliko sati nakon što ste prekinuli izloženost alergenu.

Za razliku od alergijskog suvog kašlja, kod prehlada je karakteristično i iskašljavanje. Blago povišena temperatura je uvijek indikator da se radi o prehladi, jer alergije ne izazivaju temperaturu. Ipak, suhi kašalj ne mora uvijek biti simptom alergije. Zapušen nos izazvan alergijskom reakcijom može dovesti do tzv postnazalnog dripa i pojave šlajma i iskašljavanja.ž

Bez obzira na uzrok, imajte na umu da je kašalj popuno bezopasna pojava. Obično nestaje nakon nekoliko sedmica, a ukoliko se postavi pravilna dijagnoza i terapija nestaje i mnogo manjem roku.

Muče vas sezonske alergije? Izbjegavajte ove namirnice