Savjeti Zdravo tijelo

Amerika preispituje sigurnost elektronskih cigareta

e cigareta baterija sigurnost

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) istražuje opasnosti od eksplodiranja baterija u elektronskim cigaretama, nakon više desetina prijava korisnika o zapaljenju ili pregrijavanju tih cigareta, pri čemu je bilo i slučajeva povreda pušača.

Od 2009. do januara 2016, FDA je u SAD identifikovala 134 incidenta izazvana baterijama za elektronske cigarete u kojima je povrijeđeno više od 50 ljudi.

Elektronske cigarete su posljednjih godina postale popularna alternativa duvanskim cigaretama, a napravljene su u cilju lakšeg odvikavanja od pušenja. Ove cigarete isparavaju tekući nikotin a njihova sigurnost nije ozbiljnije proučavana niti postoji naučni konsenzus o tome da li one ustvari pomažu u smanjenju stope pušenja.

Agencija je najavila dvodnevnu javnu raspravu u aprilu na kojoj će učestvovati kompanije koje proizvode ove cigarete i ljudi kojima je nanijela povrede.

Prošle godine FDA je objavila da će početi regulisati rastuću industriju ovih cigareta, i da će po prvi put od proizvođača zahtijevati da uređaje i sastavne dijelove podnesu na kontrolu.

Leave a Comment