Savjeti Zdravo tijelo

Brze dijete daju kratke rezultate!

najbolja dijeta za mrsanje

Obično nailazimo na dijete koje za kratko vrijeme obećavaju kratke rezultate.

No, ako čitate imalo relevantne sajtove i novine o zdravlju, primijetićete da se piše o opasnosti ovakvih dijeta. Ponekad, oporavak nakon pojedinih dijeta može potrajati godinama – jer su realne šanse da stradaju pojedini organi.

Ko sve nije čuo za posnu, mrsnu, hrono, proteinsku, vegansku i barem još 1000 drugih dijeta? Svaka od njih garantuje kako se kilogrami ne vraćaju.

No, kako biti na oprezu? Zapamtite ono najosnovnije: nijedna dijeta kojom se gubi 5 kilograma za 5 dana nije zdrava za vas! Koliko god silno željeli da smršate.

Doktorica Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Jelena Gudelj Rakić, navodi da jedini pravi način da se težina koriguje jeste posavjetovati se sa svojim ljekarom i napraviti individualne korekcije načina ishrane.

Nije problem što su brze dijete samo neefikasne, već… 

“Sve u tom smislu zaista može za kraći ili duži vremenski period da ugrozi naše zdravlje”, ističe dr Rakić. “Svaka dijeta u posljednje vrijeme sklona je nekom pomodarstvu. Nije sve moguće jesti u sirovom stanju”, dodaje dr Solar.

Osnovno pravilo jedne balansirane, uravnotežene ishrane jeste raznovrsnost, ne favorizovanje određenih grupa namirnica. Sve češće se može čuti da su posljedice dijeta oštećeni vitalni organi i da strada sve – od bubrega, pankreasa i jetre do reproduktivnih organa.

Leave a Comment