Bolesti Ishrana Lijekovi Medicina

Čaj od gloga za jako srce

čaj od gloga

Glog (ili šipak) je poznata biljka koja je pravi melem za kardiovaskularni sistem, pomaže u liječenju nesanice i anksioznosti, glog je posebno uspješan i u liječenju arterioskleroze. Kod prevencije srčanih bolova veliku ulogu igra ljekovito bilje, a glog je biljaka koja spada u grupu onih koje smanjuju krvni pritisak.

Najčešće se koristi lišće i cvijeće gloga, a nešto manje zrele bobice gloga. Glog vam pomaže i kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavice, jakog lupanja srca, nervoze i šumova u ušima. Starije žene ga koriste dosta i tokom menopauze, ali je dobar i ako želite da smršate jer izbacuje višak vode iz organizma – što je dobro i za uklanjanje celulita, bolesti zglobova i edema.

Čaj od cvijeta gloga:

cvijet gloga

2 manje kašike suhog cvijeta gloga prelijte s 2dcl vruće vode, poklopite i pustite da odstoji 20 minuta. Procijedite i popitjte tri napravljene šoljice tokom dana.

Čaj od ploda gloga:

2 male kašike suhog zgnječenog ploda gloga prelijte sa jednom šoljicom hladne vode, pustiti da stoji tri sata, procijedite, zagrijate da bude mlako, dodajte malo meda i popijte na gutljaje tri šoljice tokom dana.

Upoznajte se i sa fantastičnim Matcha čajem koji nam stiže iz nestvarnog Japana!