Savjeti Zdravo tijelo

Da li vas brine puckanje u zglobovima?

pucketanje u koljenima

Ako vam se dešava da osjetite pucketanje zglobova ujutro kad ustanete ili prilikom naglog pokreta, vjerovatno vas to pomalo zabrinjava. Da li postoji razlog za brigu, saznajte čitajući ovaj tekst.

Pojava pucketanja se stručno naziva krepitacija, a ona ne zahtijeva specijal tretman liječenja. Bitno je dami ne izazivate pucketanje, jer vam se može stvoriti ružna navika da konstantno istežete npr. prste vaše ruke.

Naime, prema mjestima gdje vam pucketaju kosti i zglobovi možete odrediti koji problem imate. Ako čujete zvuk puckanja u ramenima to je samo pokazatelj da ste već u godinama i ne trebate se pretjerano brinuti oko toga. U slučaju da ste mlađi od 35 godina, onda pucketanje predstavlja nestabilnost i prekomjernu labavost tetiva i vezivnog tkiva.

Ako se prilikom pokreta zajedno sa pucketanjem javlja i bol ili povremena blokada, onda je moguće da vašim zglobom luta komadić kosti, a možda i hrskavice.

pucketanje koljena

Od svih zvukova najučestaliji su oni sa krckanjem kukova. Kratki su, ali snažni. To se dešava ako se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljnu stranu butne kosti. Ponekad, ovakva pojava može biti pomalo bolna, ali svakako se ne trebate brinuti pošto je rješenje jako jednostavno – malo istezanja i razgibavanja pomoći će da ovaj čudni bol nestane.

U suštini, starije povrede poput uganuća i istezanja imaju za posljedicu upravo pucketanje zglobova. Često se desi da nam puckaju koljena kada naglo čučnemo jer ih tada odjednom opteretimo težinom koja je čak 7 puta veća od naše ukupne tjelesne težine. Ako vam se ovo prečesto događa, morate poradati na ojačanju koljena i mišića koji se nalaze oko njih.

Ako ste se ipak sa druge strane susretali sa pucketanjem vilice, onda je stres definitivno uzrok tome jer izaziva napetost tokom spavanja.

Da biste uspješno uklonili bol i neugodan zvuk puckanja kostiju, svakako je najbolje da se krećete. Uz to dodatno preporučujemo korištenje Herbal Aurum kreme da bi liječnje bili potpuno. Srećno!

Leave a Comment