Bolesti Medicina

Dekubitalni ulkus, dekubitus: Šta je i kako se liječi?

Dekubitus: Šta je i kako se liječi?

Dekubitalni ulkus, dekubitus ili kako se često naziva i rane od ležanja, stanje je koje nastaje usljed dugotrajnog pritiska na određen dio tijela zbog čega dolazi do prekida cirkulacije i odumiranja ćelija kože, a zbog čega u konačnici nastaju otvorene rane. Iako se dekubitus može desiti svakoj osobi koja se teško pomiče, on često pogađa starije osobe koje previše vremena provode u istom položaju zbog paralize, bolesti ili slabosti.

Sadržaj teksta:

Kako nastaje dekubitus?

Dekubitus se razvija i napreduje brzo, a rane koje nastaju često jako teško zarastaju. Dekubitus se razvija u četiri stepena:

  1. U početku koža dobija blago crvenskastu boju i topla je na dodir, a ponekad može i da svrbi.
  2. Zatim počinje formiranje blago otvorene rane ili pliha.
  3. Kada oštećenje počne da zahvata i dublje slojeve kože, rane postaju dublje i otvorenije
  4. U poslednjoj fazi dolazi do oštećenja potkožnog tkiva i infekcije, a zbog dubine rane često su vidljive kosti, mišići i tetive.

Inficiranoj rani je potrebno dugo vremena da zaraste, a infekcija može da se raširi i po cijelom tijelu.

 Gdje se pojavljuje dekubitus?

Dekubitus je oštećenje kože koje se može desiti svakoj osobi kojoj je iz različitih medicinskih razloga onemogućeno samostalno pomjeranje. Uglavnom su to nepokretna lica ili starije osobe. U zavisnosti od toga na koji dio tijela se vrši pritisak izazvan sjedenjem ili ležanjem, rane se javljaju na različitim mjestima.

Kod pacijenata u kolicima rane se najčešće javljaju na:

 • Trtici
 • Kičmi i lopaticama
 • Bočnim dijelovima nogu i ruku koje su često naslonjene na kolica

Kod ležećih bolesnika rane se javljaju na:

 • Kukovima i trtici
 • Petama i zglobovima
 • Lopaticama
 • Zadnjim i bočnim dijelovima glave

Konstantan pritisak na bio koji dio tijela može smanjiti protok krvi kroz tkiva. Protok krvi je od suštinskog značaja za snabdijevanje tkiva kiseonikom i drugim materijama. Ukoliko snabdijevanje krvlju izostane – dolazi do odumiranja tkiva. Za ljude sa ograničenom pokretljivošću ovakav pritisak se često dešava na područjima koja nisu okružena mišićima ili masnim naslagama, a najčešće su to područja kože iznad kosti.

Dekubitus na trtici

Dekubitus na trtici se javlja kod ležećih bolesnika kao i kod bolesnika u kolicima. Zbog neposredne blizine analnog kao i mokraćnog otvora, dekubitus na trtici je jedan od naopasnijih oblika dekubitusa zbog mogućnosti razvoja bakterija i infekcija. Pacijenta je neophodno okretati što je češće moguće radi prevencije nastanka dekubitusa na trtici.

dekubitus na trtici

Dekubitus na peti

Dekubitus na peti se javlja najčešće kod ležećih pacijenata. Pacijenti su skloni nastanku rana na petama zbog tankog tikva koji pokriva pete što može dovesti do povećanog pritiska, odumiranja tkiva i naknadnim razvojem dekubitusa. Ukoliko nije pravilno i na vrijeme tretiran, dekubitus na peti može dovesti do kompikacija poput razvoja gangrene i osteomijelitisa.

Dekubitus na glavi

Dekubitus se često javlja i na glavi, zbog konstantnog pritiska na poleđinu glave zbog prekomjernog ležanja u ovakvom položaju. Najčeće se dešava kod ležećih pacijenata ili onih koji se oporavljaju od operacionog zahvata zbog čega ne mogu da pomjere glavu duži vremenski period.

Liječenje dekubitusa

Čak i uz vrhunsku medicinsku njegu, dekubitus se često teško sprečava. Ipak, prevencija dekubitusa je svakako lakša nego njegovo liječenje. Kako biste smanjili rizik od nastanka dekubitusa držite se sledećih savjeta:

 1. Pacijente koji su u kolicima potrebno je pomjerati svakih 15 minuta dok je pacijente u krevetu potrebno pomjerati svaka dva sata
 2. Kožu održavati čistom i zdravom
 3. Praktikovati zdravu ishranu kako bi se pobošljalo cjelokupno zdravlje pacijenta i ubrzalo zarastanje rana
 4. Pušenje je strogo zabranjeno
 5. Izvoditi vježbe sa pacijentom u krevetu kako bi se poboljšala cirkulacija

Tretman i liječenje već nastalog dekubitusa predstavlja složeniji proces i često je dosta zahtjevniji od njegove prevencije. Nastale rane se najčešće tretiraju smanjenjem pritiska na oštećeni dio kože, tretiranje rana i prevencija njihove infekcije.

dekubitus,liječenje

Dekubitus madrac

Oštećene dijelove kože potrebno je položiti na mekanu podlugu. Dekubitus madrac, krevet ili jastučići pomoći će pacijentu da legne ili sjedne na način koji će zaštiti njegovu ranjivu kožu i smanjiti pritisak na oštećeni dio tijela. Osim toga, dekubitus madrac ima anti-alergijska i anti-bakterijska svojstva čime se sprečava nastanak i razvijanje bakterija i infekcija rana kod pacijenta.

Dekubitus krema

Dekubitus krema pomaže u očuvanju i liječenju otvorenih i zatvorenih rana. Zatvorene rane često mogu izazvati i svrab, a dekubitus krema će smiriti svrab kako bi se izbjeglo češanje rane. Dekubitus krema će stimulisati protok krvi koji može ubzati proces zarastanja. Kremom se takođe održava optimalna vlažnost kože čineći je mekom i fleksibilnom. Nanošenjem kreme na ranu stvorićete zaštitnu barijeru i spriječiti ulazak prljavština i bakterija.

Dekubitus flasteri

Specijalno dizajniran dekubitus flaster koristi se kako bi se zaštitila rana i ubrzao proces zacjelivanja.

 1. Alginatni dekubitus flasteri u svom sastavu imaju morske alge natrijum i kalcijum, koji potpomažu zarastanju rana. Alignatni flasteri imaju veliku moć upijanja što pomaže kod otvorenih rana koje cure.
 2. Hidrokoloidni dekubitus flasteri u sebi sadrže gel koji pomaže nastanku nove kože i regeneraciji stare, dok istovremeno čuva zdravi, okolni dio kože.
 3. Ostali dekubitus flasteri su često korištena grupa flastera u koje spadaju razne pjene, filmovi, hidrovlakna i gel vlakna kao i antibakterijiski i antimikrobni flasteri.

Uklanjanje oštećenog tkiva (debridman)

Ponekad je potrebno odstraniti odumrlo tkivo kako bi se pokrenuo proces bržeg zarastanja rane. Ovaj postupak se naziva još i debridman. Kada je u pitanju mala količina odumrlog tkiva tada se ono uklanja specijalizovanim flasterima.

Veće količine odumrlog tikva odstranjuju se:

 • Hirurškim debridmanom
 • Vodenim debridmanom
 • Ultrazvučnim debridmanom

Radi bezbolnog izvođenja zahvata često se koristi lokalna anestezija, osim u slučaju kada se zahvat vrši flasterima.

Operacija

Kod dubokih rana i teško izliječivih dekubitusa provode se različite vrste operacija kako bi došlo do zarastanja rana, ubrzao se oporavak pacijenta i smanjio rizik od infekcije. Operativnim zahvatom uklanja se mrtvo tkivo, a zatim se zdravim dijelovima kože pacijenta zatvaraju rane.

Operacija dekubitusa često je rizičan zahvat jer su u ovoj fazi pacijenti uglavnom lošeg zdravstenog stanja, a potencijalni rizici uključuju:

 • Trovanje krvi
 • Odumiranje presađenog tkiva
 • Infekcija kostiju (Osteomijelitis)
 • Venska tromboza

Antibiotici

Antibiotici se pripisuju u slučaju infekcije rane ili u slučaju da je došlo do:

 • Trovanja krvi ili sepse
 • Bakterijske infekcije potkožnog tkiva ili celulitisa
 • Infekcije kosti ili osteomijelitisa

liječenje dekubitusa antibiotici

Zdrava ishrana

Zdrava i uravnotežena ishrana sa dovoljno proteina, vitamina i minerala može ubrzati proces zarastanja. Takođe je važno unositi dovoljno tečnosti kako bi se izbjegla dehidratacija, jer dehidratacija organizma može usporiti proces zarastanja rana. Zdrava ishrana rezultovaće i zdravom kožom. Proteini i aminokiseline kao i vitamin C održaće kožu, kosti i mišiće zdravim. Za liječenje dekubitusa u jelovnik je neophodno ubaciti:

 • Morske plodove koji su odličan izvor proteina kao i omega 3 masnih kiselina.
 • Meso, jer svakodnevnim konzumiranjem mesa obezbjedićete dovoljno proteina za čitav dan. Uvijek birajte pileće meso umjesto svinjskog jer sadrži manje masti, a više proteina.
 • Avokado je lako svarljiva namirnica koja je bogata vitaminima i proteinima kao i korisnim mastima.
 • Špinat, čijim dodatkom u ishranu obezbješujete svom tijelu 5 grama proteina u samo jednom obroku.

Prirodno liječenje

Med: Prirodna antiseptička svojstva meda mogu umiriti rane koje se nalaze u početnoj fazi. Med će ubrzati zarastanje rane kao i smanjiti svrab. Zahvaljujći svom antiseptičkom dejstvu med će smanjiti rizik od pojave infekcije.  Nanesite med na oštećeni dio kože i pokrijte ga sterilnom gazom. Ovaj postupak ponavljati svakodnevno.

liječenje dekubitusa med

Aloe vera: Zahvaljujući svojim ljekovitim i umirujućim osobinama aloe vera se pokazala jako učinkovitom kada je u pitanju liječenje dekubitusa. Aloe vera će održavati kožu hidratiziranom što pospješuje oporavak tkiva. Gel iz lista aloe vere nanesite na oštećena područja i nježno masirajte nekoliko minuta. Ostavite da se osuši, a zatim je odstranite sa kože koristeći čistu i vlažnu tkaninu. Ovaj postupak ponavljajte tri puta dnevno.

Maslinovo ulje: Maslinovo ulje je bogato masnim kiselinama zbog čega će održavati kožu pacijenta zdravom i zaštićenom od dugostrajnog pritiska. Masiranjem maslinovog ulja na tijelo pacijenta poboljšaćete cirkulaciju i tako spriječiti nastanak rana od dekubitusa. Zagrijano maslinovo ulje utrljajte na noge, ruke i leđa bolesnika. Nježno masirajte kako bi ulje prodrlo u što dublje slojeve kože. Bolesnika je potrebno masirati 3 ili 4 puta dnevno kako bi se zaliječile rane i spriječio nastanak novih.

Kokosovo ulje: Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama koje zbog svoje male molekulske mase lako prodiru u kožu i obnavljaju je. Kod terapije kokosovim uljem, kožu treba najprije isprati fiziološkim rastvorom, a zatim nanositi kokosovo ulje i masirati laganim pokretima pet minuta. Ovaj postupak ponavljati 2-3 puta dnevno.

Neven: Visok sadržaj flavonoida u ovoj biljci smiruje i hladi upaljene dijelove kože, a svojim antiseptičkim svojstvima spriječiće nastanak infekcije.

Greške koje biste trebali izbjegavati

 • Svakodnevno korištenje vodonik-peroksida. Vodonik-peroksid je jako oksidaciono sredstvo koje može agresivno djelovati na ranu prilikom njenog čišćenja. Zato, izbjegavajte njegovo nanošenje na ranu svakodnevno i umjesto njega odlučite se za neko od prirodnih rješenja.
 • Ne zatežite zavoje prejako. Mnogi ljudi prave ovu grešku iz straha od infekcija, međutim prejakim zatezanjem zavoja zaustavlja se cirkulacija čime se stanje bolesnika može samo pogoršati.