Ishrana Zdrav život

10 razloga zbog kojeg je svijet poludio za avokadom

zasto treba jesti avokado

Avokado je prepun vitamina A, C, E, K i B, a takođe je bogat gvožđem, bakrom, kalijumom i magnezijumom.

Osim toga, veoma je ukusan i možete ga koristiti na razne načine – od frapea, sendviča, salata i namaza. Birajte!

Sadržaj teksta:

1. Avokado sadrži veliku količinu zdravih masti

Avokado sadrži gotovo 20x više masti nego drugo voće, a to su uglavnom mononezasićene masti okje se smatraju zdravim vrstama masti.

2. Povećava apsorpciju hranljivih nutrijenata

Studija je pokazala da ljudi koji u salatu uključuju i avokado imaju bolju apsorpciju hranljivih materija od onih koji ne uključuju avokado. Učesnici koji su jeli avokado apsorbuju 5x veći iznos karotenoida, tip hranljvih materija koje sadrže beta karoten i likopen.

3. Dobar je za vašu kožu

Avokado ima osobine podmlađivanja zato što je bogat antioksidantima, pa se zbog toga ulje avokada koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima. Ulje ima mogućnost da učini da vaša koža izgleda mlađe i ono takođe pomaže u liječenju mnogih kožnih problema.

4. Štiti vas od moždanog udara

zasto je avokado zdrav

Istraživanja su pokazala da avokado ima sposobnost da smanji rizik od moždanog udara zbog visokog nivoa folne kiseline koje sadrži. Čak, vitamin E, mononezasićene masti i glutation prisutan u avokadu takođe su važni u održavanju zdravlja srca.

5. Kontroliše krvni pritisak

Avokado je bogat kalijumom, a 100 grama avokada sadrži čak 14% dnevne doze kalijuma, što je više od banane (10%). Ovaj mineral je od suštinskog značaja za podrškju zdravog nivoa krvnog pritiska.

6. Bogat je vlaknima

Avokado je bogat vlaknima, oko 7%, što je važno za optimalnu funkciju tijela, kao što je pomaganje varenju, mršavljenju i smanjenju šećera u krvi.

7. Avokado je dobar za zdravlje očiju

Avokado ima dobre efekte na oči zbog karotenoida i luteina koje sadrži. Ovi sastojci su poznati po tome da štite oči od starosne makularne degeneracije i katarakte.

8. Pomaže oslobađanju bola od artritisa

avokado zdravlje

Fitonutrijenti prisutni u avokadu, kao što su polifenoli i flavonoidi imaju antiinflamatorne osobine, koje će vam pomoći da smanjite bol kod artritisa. Antioksidansi kao što su vitamin C i E takođe pomažu kod upale i ublažavaju simptome ove bolesti.

9. Avokado za vas i vašu bebu tokom trudnoće

Trudnice bi svakodnevno trebale jesti šolju avokada dnevno, jer će obezijediti 1/4 preporučene dnevne doze folne kiseline, što je veoma važno za zdravlje trudnice, a takođe je dobro za vašu bebu.

10. Poboljšava rad mozga

Avokado se smatra jednom od najboljih namirnica kojom možete da održavate i pospješite rad i zdravlje vašeg mozga. Avokado poboljšava pamćenje, te vrši prevenciju protiv alchajmerove bolesti.

Leave a Comment