Ishrana Zdrav život

Bijeli ili smeđi šećer: šta je zdravije?

bijeli ili smedji secer

Uprkos popularnom mišljenju da je smeđi šećer zdraviji od bijelog, stručnjaci navode kako su nutritivne razlike između ove dvije vrste šećera zanemarljive.

S obzirom na to da bijeli i smeđi šećer potiču iz šećerne trske ili repe – njihov sastav je poprilično sličan. Zapravo, smeđi šećer predstavlja mješavinu bijelog šećera i melase (vrsta sirupa izvedenog iz šećera). Melasa je odgovorna za tamniju boju smeđeg šećera i njegovu blago povećanu nutritivnu vrijednost.

Najuočljivija nutritivna razlika između smeđeg i bijelog šećera je ta što smeđi šećer ima nešto veći sadržaj kalcijuma, željeza i kalijuma. Međutim, količine ovih minerala u smeđem šećeru su zanemarljivo male, te se ne može smatrati izvorom vitamina i minerala. Smeđi šećer također sadrži nešto manje kalorija od bijelog, ali razlika je minimalna. Jedna kašičica (4 grama) smeđeg šećera sadrži 15 kalorija, dok ista količina bijelog šećera ima 16,3 kalorije.

Ukoliko poredimo njihove nutritivne vrijednosti, možemo zaključiti da su glavne razlike između bijelog i smeđeg šećera njihov ukus i boja.

Prilikom proizvodnje, nakon što se ukloni sok iz šećerne trske, on se kuha te prolazi kroz proces filtracije. Kristali prolaze kroz centrifugu kako bi postali bili pravilniji, a u procesu nestaje melasa zbog koje je smeđi šećer te boje. Šećer prolazi kroz dodatnu preradu kako postao bijeli. Smeđi bi šećer, dakle, bio neizbjeljeni bijeli šećer s dodatkom melase.

Koji šećer odabrati?

Iako smeđi šećer sadrži više minerala od bijelog, količine tih minerala toliko su malene da neće donijeti nikakve zdravstvene koristi. Imajte na umu da je šećer faktor koji doprinosi gojaznosti i glavni je uzrok bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Iz tog razloga preporučuje se da najviše  5-10% unesenih dnevnih kalorija potiče iz šećera.

Prilikom odabira bijelog ili smeđeg šećera, neka vam glavni kriterijum bude vaš lični ukus, jer je boja i okus glavna razlika između ova dva šećera.