Dom Zdrav život

Detektor ugljen-monoksida – uređaj od životne važnosti u svakom domu

detektor za ugljen monoksid

Svjedoci smo sve češćih novinskih naslova o tragičnim posljedicama trovanja ugljen-monoksidom. Ovaj gas bez boje i mirisa gotovo je nemoguće osjetiti zbog čega se često naziva i „tihi ubica“. Upravo zbog ovih osobina, izloženost ovom toksičnom gasu je neprimjetno, zbog žrtva nije u mogućnosti da reaguje te u većini slučajeva dolazi do fatalnih ishoda.

Trovanje ugljen-monoksidom postaje sve češća pojava, posebno tokom sezone grijanja. Opasnost od ugljen-monoksida prijeti gotovo svakom domaćinstvu, a svaki uređaj sa unutrašnim sagorijevanjem goriva koji sadrže ugljenik postaje potencijalni izvor ugljen-monoksida. Tu spadaju uređaji na prirodni gas, tečni petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugalj, koji usljed nepravilnog rada ili neispravne instalacije postaju proizvođači smrtonosnog ugljen-monoksida.

Ukoliko prostoriju u kojoj je došlo do curenja ugljen-monoksida ne napustite na vrijeme, dolazi do udisanja visokih koncentracija ugljen-monoksida što dovodi do fatalnih ishoda. Tipični simptomi trovanja ugljen-monoksidom su glavobolja, konfuznost, nesvjestica, oslabljeno prosuđivanje, kratkoća daha, prestanak disanja, bol u prsima, mučnina i povraćanje, brzi otkucaji srca, nizak krvni pritisak, konvulzija, koma, šok. Ukoliko do izlaganja ugljen-monoksidom prilikom spavanja ili usljed konzumiranja alkohola, najčešće nastupa smrt i prije pojava simptoma.

Jedni način da  spriječite trovanje uglljen-monoksidom jeste uz pomoć detektora ugljen-monoksida. Radi se o uređaju od životnog značaja, koji štiti vas i vašu porodicu od opasnosti koje ovaj gas nosi sa sobom.

Sadržaj teksta:

Kako djeluje detektor ugljen-monoksida?

Detektori ugljen-monoksida namjenjeni su ranom otkrivanju njegovog prisustva u prostoriji. Detektori sadrže senzor koji konstantno prati nivoe ugljen-monoksida u prostoriji, kao i alarm koji se oglašava kada koncentracije ugljen-monoksida prekorače dozvoljene koncentracije.

Alarm se oglašava uz veoma bučnu sirenu čiju jačinu i osobe sa oštećenim sluhom mogu da čuju. Pored zvučnog alarma, oglašava se i svjetlosni senzor koji upozorava da je prostoriju potrebno napustiti što prije.

Značaj detektora za ugljen-monoksid često se zanemaruje iako se radi o uređaju koji je spasio milione života širom svijeta. Uređaj je od životnog značaja u svakom domaćinstvu koje koristi plin, a potreba za korištenjem istog u našim domovima javila se zbog velikog broja nesrećnih slučajeva koje je bilo moguće izbjeći. Pojedine države su čak zakonom odredile obavezu posjedovanja detektora ugljen-monoksida u svim domaćinstvima koje se griju na plin.

Uređaj se postavlja u svim prostorijama u kojima se nalazi uređaj koji proizvodi ugljen monoksid. Pošto smo najranjiviji dok spavamo, detektor ugljen monoksida je najvažnije ugraditi u blizini svake spavaće sobe.

Kako odabrati pouzdan detektor ugljen-monoksida?

kako odabrati pouzdan detektor za ugljen monoksid

Danas je na online tržištu dostupno mnoštvo detektora, ali ne garantuju svi isti kvalitet i pouzdanost. Zbog toga je važno da se uvjerite da detektor kupujete od certifikovanog i svjetski priznatog proizvođača. Uzimajući u obzir odgovornost i važnost ovog uređaja, veoma je važno da detektor koji kupujete zadovoljava i najstrožije kriterijume u pogledu preciznosti i osjetljivosti na ugljen-monoksid.

Uvijek birajte detektore provjerenih proizvođača, certifikovanih prema najstrožijim standardima kako biste osigurali potpunu sigurnosti 100% zaštitu od ugljen-monoksida.

KIDDE – lider na tržištu detektora ugljen monoksida

Kidde je jedan od najpouzdanijih proizvođača detektora za ugljen-monoksid koji su dostupni i na BiH tržištu. Detektori proizvođača Kidde certifikovani su prema EN 50291–2: 2010 standardima te je nositelj Kitemark licence broj KM98848 čime se garantuje da uređaj pripada najsigurnijim i najpouzdanijim detektorima na europskom tržištu. Kidde detektori su jedini certifikovani detektori svjetski priznatog proizvođača koji su dostupni na BiH tržištu.

kidde detektor ugljen monoksida

Kidde detektori za ugljen-monoksid jednostavni su za montiranje i upotrebu. Jednostavno ih postavite na policu ili smontirajte na zid i vaš detektor je spreman za korištenje. Nakon što uključite uređaj, od tog momenta on počinje da mjeri koncentraciju ugljen-monoskida u prostoriji. Ukoliko dođe do prekoračenja dozvoljenih koncentracija, oglašava se bučan alarm koji vas upozorava da je potrebno da napustite prostoriju prije nego što koncentracija ugljen-monoksida dosigne opasan nivo.

Gdje kupiti detektor za ugljen-monoksid?

Kidde detektori za ugljen-monoksid dostupni su za online narudžbe na web stranici ovlaštenog prodavača Kidde detektora. Senzor detektora ima vijek trajanja i do 10 godina uz garantovanu sigurnost i trajnost proizvođača. Ukoliko vaš dom ne posjeduje detektor za ugljen monoksid, vrijeme je da osigurate sebi jedan, jer štiti ono što je od neprocjenjive vrijednosti – ljudski život. Obezbjedite sebi i svojoj porodici siguran i bezbrižan život u svom domu.