Zdrav život

So – prijatelj ili neprijatelj zdravlja?

so prijatelj ili neprijatelj zdravlja

Da li možete da zamislite hranu bez soli? Kakav god vaš odgovor bio činjenica je da se so trenutno nalazi u gotovo svim namirnicama, ali i da pristalice zdrave prehrane zagovaraju odustajanje od dodavanja soli u obrok ne samo tokom dijeta, nego i na svakodnevnoj bazi.

Ljekari, nutricionisti i mediji upozoravaju na štetnost grickalica i gotove industrijske hrane zasićene solju. U mnogim dijealnim programima upozorava se da treba manje soliti i čitati etikete na gotovoj hrani, kako bi se kontrolisao unos soli. Iz svega navedeno daje se zaključiti da je so čovjekov neprijatelj isto kao i šećer.

I dok bez šećera u čistom obliku možemo (najbolje je što više uzimati prirodni šećer u hrani), bez soli ne možemo. Sasvim izbjegavati soljenje hrane pogrešno je, jer je manjak soli jednako opasan za zdravlje kao i višak.

Određena zdravstvena stanja zahtjevaju smanjen unos soli. Ukoliko vam je ljekar preporučio da to i uradite, onda biste se toga definitivno trebali i pridržavati.

Međutim, ukoliko ste zdrava osoba, koja pratikuje zdrav način života, onda ne postoji ni jedna razlog zašto biste trebali eliminisati so iz svoje svakodnevne prehrane.

So je neophodna za zdravu probavu, za regulaciju tečnosti u tijelu, te za kvalitetno funkcionisanje nervnog sistema. So je važan faktor i za zdrav san, te za prevenciju grčeva uzrokovanih upalama mišića. Bez soli se ni kalcijum ne apsorbuje dobro, a nedostatak kalcijuma vodi u osteoporozu.

so

S druge strane, prekomjeran unos natrijuma, odnosno soli, pogoduje hipertenziji (visokom krvnom pritisku) pa se kao mjera prevencije obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti preporučuje smanjiti unos soli.

Koliko soli dnevno je dovoljno?

Preporučuje se da unos kuhinjske soli bude manji od 5 g dnevno, što je jedna čajna kašičica. S obzirom na to da se natrijum ne nalazi samo u kuhinjskoj soli, već ga mogu sadržavati i brojni aditivi i pomoćne tvari koje se koriste u proizvodnji hrane, postoje i preporuke za unos natrijuma i one su manje od 2 g dnevno. Iz tog razloga nije sva hrana koja sadrži mnogo natrijuma slana.

Preporuke za smanjenje unosa soli:

  • ne dosoljavati hranu
  • konzumirati što manje grickalica, krekera, čipseva i sl.
  • ograničiti konzumaciju instant juha i jela (jer sadrže pojačivač okusa, natrijev glutaminat, koji je pravi primjer jedinjenja koji sadrži natrijym, a nije kuhinjska so)
  • oprezno dodavati u jela soja sos i slične umake
  • čitati deklaracije kupovnih proizvoda