Savjeti Zdravo tijelo

Greške pri tuširanju koje utiču na zdravlje

Greške pri tuširanju koje utiču na zdravlje

Higijena igra bitnu ulogu u našim životima. Kupanjem i tuširanjem eliminišemo ne samo neugodne mirise već i bakterije koje se nakupljaju na tijelu. Bilo da se radi o tuširanju ili kupanju, važno je pridržavati se određenih pravila jer greške koje pravimo pri tuširanju često utiču na zdravlje kože. Dermatolozi otkrivaju koje su to najučestalije greške koje pravimo, a da često toga nismo ni svjesni.

Sadržaj teksta:

Preskačete tuširanje nakon treninga

Tuširanje nakon treninga jedna je od najvažnijih higijenskih navika koju nikako ne biste smjeli preskakati. Izbjegavanje tuša nakon obavljenog treninga može izazvati osip kože. Osim eliminacije neugodnih mirisa, tuširanje nakon treninga je obavezno jer na taj način eliminišemo bakterije koje se proizvode tokom znojenja.

Svakodnevno pranje kose

Svakodnevnim pranjem kose zadajete brojne probleme vašem tjemenu. Ukoliko imate tanku i slabu kosu izbjegavajte svakodnevno pranje kose, a dermatolozi preporučuju pranje kose dva puta sedmično kako biste izbjegli probleme vezane za zdravlje kože kose.

Umotavanje mokre kose u peškir

Kosa umotana u peškir postaje ranjiva i lako se lomi. Kako biste izbjegli lomljenje kose nikada ne umotavajte mokru kosu u peškir. Kosu sušite prirodnim putem ili je samo lagano natapkajte peškirom kako biste pokupili višak vode.

Ne čistite glavu tuša

Glava tuša predstavlja idealnu podlogu za nakupljanje kamenca, plijesni i prljavštine. Bakterije koje se nalaze na glavi tuša mogu izazvati bolesti pluća zbog čega se preporučuje njegovo redovno čišćenje.