Medicina Savjeti

Imate genetsku predispoziciju za Alchaimera? Ovim navikama smanjićete sebi šanse za 30%!

alchaimerova bolest

Ukoliko imate porodičnu istoriju bolesti poput Alchaimerove bolesti ili demencije, vjerovatno ste zabrinuti i za vlastito zdravlje u poznijim godinama. Iako se smatra da Alchaimerova bolest može biti i genetski predodređena, postoji mnogo načina kojim možete značajno uticati na sudbinu zdravlja vašeg mozga.

Većina ljudi vjeruje da će neizbježno razviti demenciju zbog svoje genetike. Uprkos tome, u nedavno objavljenoj studiji, istraživači su otkrili da osobe sa genetskom predispozicijom za demenciju koje slijede zdrav način života imaju 32% niže šanse da razviju demenciju. Dakle, ukoliko strahujete od odumiranja moždanih ćelija, snižavate ovaj rizik i za trećinu ukoliko jednostavno odredite sebi prioritetne životne navike.  Zdrava prehrana, redovna fizička aktivnost, pušenje i umjereno konzumiranje alkohola su životne navike kojih biste se trebali pridržavati ukoliko želite održati zdravlje moždanih ćelija.

alchaimerova bolest prevencija

Iako se redovna fizička aktivnost i nepušenje podrazumijevaju kao zdrave životne navike, ljekari navode da se pod „zdravom ishranom“ podrazumijevaju najmanje četiri grupe namirnica. Radi se o namirnicama povezanim sa smanjenim rizikom od srčanih i moždanih ali i dijabetesa. Ove grupe namirnica uključuju povrće bez škroba, voće, orašaste plodove, mahunarke, ribu, zdrava ulja ( maslinovo i avokadovo) i minimalno prerađene cjelovite žitarice. Dijeta koja najviše odgovara ovom jelovniku je Mediteranska dijeta koja se povezuje sa smanjenim rizikom od demencije i boljim kogitivnim sposobnostima. Novija istraživanja takođe pokazuju da je san izuzetno važan za zdravlje mozga, zato budite sigurni da imate dovoljan broj sati sna.