Fitnes Zdravo tijelo

Mediteranska prehrana proglašena je najboljom dijetom 2019

mediteranska dijeta

O zdravstvenim prednostima mediteranske dijete ste vjerovatno svi čuli- gubitak težine, prevencija raznih bolesti, ali što je još važnije radi se o dijeti koju je lako pratiti. Dijeta se temelji na praksi prehrane stanovnika mediteranskih zemalja za koju stručnaci smatraju da je podjednako korisna kao i dijete sa niskim udjelom ugljenih hidrata.Mnogi nutricionisti ističu važnost mediteranske prehrane te napominju kako se ne radi o propisanom planu i programu ishrane već više o načinu života.

Ovakva dijeta podrazumjeva ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, grahom, orašastim plodovima i maslinovim uljem. Ribe, meso peradi, jaja, sir i jogurt su takođe dopušteni u umjerenim količinama.

mediteranska dijeta prehrana

 

Ukoliko se pridržavate mediteranskog načina prehrane možete uključiti i čašu crnog vina uz večeru. Iako se radi o dijeti i planu ishrane, mediteranski način života podrazumjeva i fizičku aktivnost. Fizička aktivnost i vježbanje su veliki dio mediteranskog načina života stoga pokoja vježba ili odlazak u teretanu omogućiće vam da u potpunosti osjetite efekte ove dijete.

Mediteranska dijeta ne uključuje restrikcije kao ostale dijete koje isključuju čitave grupe namirnica, što znači da su vam i dalje na raspolaganju crveno meso pa čak i slatkiši. Ipak, moraćete sami da odredite veličinu porcije kao i količinu kalorija koje unosite kako ne biste pretjerali obzirom da jedna kašičica masilovog ulja ima oko 80 kalorija.

Istraživanja pokazuju da osobe koje su slijedile mediteransku dijetu sa maslinovim uljem izgubili najveću težinu što dokazuje kako ograničavanje unosa masti ne pomaže kod gubitka težine.