Savjeti Zdravo tijelo

Još uvijek ne znate gdje za 1. maj?

Balkis izletiste u banjaluci

Bliži se jedan od omiljenih neradnih dana u godini – em je lijepo vrijeme, em ne moramo na posao, em imamo izgovor da pobjegnemo u prirodu. Mada, problem može nastati ako u društvu od nekoliko osoba svako želi na svoju stranu. Kako biste održali ekipu na okupu, predložite im zanimljiva mjesta koje zajedno možete posjetiti – sigurni smo da uz malo novca i malo dobre volje, niko neće odoliti vašem prijedlogu. Naravno, pored odmaranja potrudite se da vaš dan prođe u raznolikim aktivnostima – jer nema ništa bolje za vaše zdravlje od igre na svježem vazduhu.

Sadržaj teksta:

Eko centar – “Ljekarice”

Ovaj kompleks je udaljen od Banjaluke svega 40 km – dovoljno da osjećate da ste negdje otputovali, a da se ne umorite tokom vožnje. Pored bogate ponude i raznovrsnog sadržaja, najbitnije je da odmaralište dovoljno mjesta i u dijelovima okolne crnogorične šume, kao i na uređenim pješčanim površinama oko bazena.

ljekarice izletiste

Sjedišta i stolovi koji se nalaze u sklopu samog centra su sačinjeni od prirodnih materijala, što dodatno upotpunjuje atmosferu za kojom čeznete. Ukoliko poželite u šetnju nakon roštilja – postoji mnoštvo stazica i putanja predviđenih upravo za tu namjenu, a okolina je kao stvorena za fotografisanje.

Krupa na Vrbasu

krupa na vrbasu izletiste

Ako do sada niste posjetili ovo mjesto u prirodi – sada je pravo vrijeme da to učinite.  Na samo 25 km južno od Banjaluke, pronaći ćete svoju oazu mira, kao i savršeno mjesto za druženje sa prijateljima. Slapovi rijeke i drvene kućice sa mlinovima su idealan spoj prirode i čovjekovog umijeća koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Pored toga, možete posjetiti i Strikina pećinu, manastir Sv. Ilija (1289), crkva brvnara (XVI vijek) i srednjovjekovni grad Greben (1192).

Banj brdo

banj brdo izletiste banjaluka

Ovo je potpuno tipično za Banjaluku – priznajemo. Sigurni smo da ste u više navrata imali priliku uživati u čistom vazduhu i panoramskom pogledu. No, da li ste zapravo ikada posjetili Banj brdo tokom prvomajskih praznika? Istina, izletište bude preplavljeno mnoštvom ljudi, naporno je doći sa hranom i pićem do Trešnjika – mada svaki utrošen korak do ovog mjesta zaista vrijedi. Priroda je nevjerovatna, a prostor za odmaranje je prilagođen svim vašim potrebama.

Balkana

balkana izletiste

Kompleks sačinjen od dva umjetna jezera koja se nalaze u blizini Mrkonjić grada, opasan je šumskim pojasem koji garantuje svježinu vazduha i čini da se osjećate “ušuškano” i daleko od gradske vreve. Jezera pripadaju istoimenom turističko-rekreativnom centru. Za ovaj kompleks kažu da se ne može odrediti u koje godišnje doba je najljepši – jer ga priroda svaki put učini neodoljivim za posjetioce, bilo proljeće ili zima. Mada, u ovo vrijeme je svakako najugodnije boraviti na Balkani.

Kamp “Olimp”

kamp olimp izletiste

Možda najljepše izletište pored rijeke Vrbas, udaljeno je samo 8 km južno od centra grada. “Kamp Olimp“ sačinjavaju dvije cjeline, a najveća prednost je što obezbjeđuje dovoljno prostora za kampovanje. Pored borove šume, postoji poljska kuhinja, manje dječije igralište, plaža, te priključak za struju i vodu. Ako vam komaraci i žubor vode neće smetati – ovo je idealno mjesto za vas, jer je i pri najvišim temperaturama svježina zagarantovana.

Suturlija

suturlija izletiste

Ako vam pretjerana uređenost odmarališta nije primarna u odnosu na ljepotu prirode i mir, ne razmišljajte dalje već se uputite pravac Suturlije koja je 20 minuta hoda udaljena od centra grada. Od ostalih izletišta, izdvaja je prilaz autom koji je moguć do nekoliko stotina metara ispred kanjona Suturlije, pa vam preporučujemo bicikla kao najbolje prevozno sredstvo do ovog mjesta.

Duboka

izletiste duboka

Ako vas put nanese ka Bronzanom Majdanu, nemojte zaobići izletište Duboka, pa makar na sat ili dva. U slučaju da ste više raspoloženi za akciju i kretanje nego za izležavanje, izletište raspolaže adekvatnim prostorom za fudbal, košarku, odbojku u pijesku, tenis, kao i stazama predviđenim za šetnju. Naravno, sve navedeno se nalazi u prirodnom ambijentu, sa uređenim roštiljskim mjestima za ručanje i predah.