Savjeti Zdravo tijelo

Kako da na prirodan način potaknete lučenje dopamina?

lucenje dopamina

Dopamin je jedan od najvažnijih hormona odgovornih za dobro raspoloženje. Kada njegov nivo opadne, rezultat je inetenzivan osjećaj tuge, nedostatak produktivnosti i motivacije.

Ovaj hormon direktno utiče na naše raspoloženje, san, sposobnost da se fokusiramo, motoričke funkcije i pamćenje. Takođe je sastavni dio sistema u mozgu odgovornog za nagrađivanje, pa je stoga krivac i za osjećaj zadovoljstva.

Nedostatak dopamina se, između ostalog, najčešće ogleda u umoru, nesanici, nedostatku motivacije, nemogućnosti da se koncentriše, zaboravnosti, promjenama raspoloženja te niskom libidu.

Evo nekoliko savjeta kako na prirodan način možete da potaknete lučenje ovog hormona:

Sadržaj teksta:

Vježbajte

Svaka fizička aktivnost stimuliše oslobađanje endorfina, dopamina i serotonina. Redovno vježbanje pomaže da se oslobodite stresa i riješite se frustracije i umora, samo budite sigurni da ste odabrali sport u kojem zaista uživate.

Ne zaboravite na detoksikaciju tijela

Nakupljanje bakterija i toksina u tijelu slabi imuni sistem i sprječava proizvodnju dopamina, zato obratite pažnju da redovno čistite organizam. Pripremite svoje omiljeno detoks piće i uživajte.

Slušajte muziku

Jedan od najlakših i najbržih načina da povećate nivo hormona sreće jeste da slušate svoju omiljenu muziku. Samo nekoliko minuta slušanja može vas razveseliti i donijeti optimizam.

Češće se družite sa prijateljima

Čak i ako ste introvert po prirodi, druženje sa najbližima i najdražima s vremena na vrijeme može da napravi veliku razliku.

Budite kreativni

Kreativne aktivnosti takođe povećavaju nivo dopamina u mozgu. Međutim,to ne znači da mora da budete savršeno vješti umjetnici. Probajte sa crtanjem, pjevanjem, kuhanjem ili nekim zanatom i vidjećete da ćete se osjećati puno bolje.

Povećajte nivo tirozina

Tirozin je jedan od najvažnijih hemikalija koja se koristi u sintezi dopamina. Jedenje hrane bogate tirozinom ne samo da povećava otpornost na stres, već i čini da se osjećate bolje. Veliki procenat ove supstance nalazi se u bademima, avokadu, bananama, lubenici, zelenom čaju i tamnoj čokoladi. Crveno vino, s druge strane, sadrži hemikalije koje povećavaju osjetljivost receptora na dopamin. Zato, ako želite da poboljšate raspoloženje, crveno vino kombinujte sa tamnom čokoladom.

Meditirajte

Meditacija povećava razinu dopamina na drugačiji način nego fizičke vježbe. U stanju potpune opuštenosti, tijelo oslobađa više mentalne energije koja zauzvrat povećava proizvodnju hormona sreće.

Napravite liste zadataka

Počenite sa postavljanjem svakodnevnih ciljeva koje ćete zapisati na papir i postaviti na istaknuto mjesto. Kada je zadatak obavljen, prekrižite ga i nastavite dalje. Prema naučnim istraživanjima, takav trik garanovano popravlja raspoloženje.

Naspavajte se

Kada spavate, vaše tijelo počinje svoj posao proizvodnje hormona i supstanci koje mogu da povećaju nivo dopamina. Osim toga, zdrav i miran san je sreća sama po sebi.

Leave a Comment