Medicina Savjeti

Kako da se riješite zubobolje u trenu

kako se riješiti zubobolje

Karijes, ispadanje plombe, pucanje zuba pa čak i bol u sinusima mogu dovesti do užasnog bola u zubu. Iako bi u ovom slučaju najbolje bilo odmah posjetiti zubara, ponekad se desi da nas zubobolja izenadi za vrijeme praznika ili kada smo kilometrima udaljeni od najbližeg zubara. Dok čekate svoj termin kod zubara, dosta toga možete i sami učiniti kako bi bol učinili podnošljivom.

Pritisak na dlan

Akupreskura će vam pomoći da se riješite zubobolje jednostavnim pritiskom na dlan. Palcem pritišćite tačku koja spaja palac i kažiprst. Na taj način aktiviraćete stvaranje endofrina, koji će ublažiti osjećaj boli. Ovu tehniku ne biste smjeli primjenjivati u trudnoći.

Ispiranje rastvorom soli

Napravite sami vodicu za ispiranje usta tako što ćete pomiješati kašičicu soli sa kipućom vodom. Ispirate usta slanom vodom, a tečnost zadržite što je moguće kako bi poboljšali efikasnost lijeka. Slana voda će očistiti eventualno zaostale nečistoće oko zuba i izvući višak tečnosti koja izaziva oticanje. Ispiranje ponavljate više puta dnevno.

Rastvor vodonik-peroksida

Kako bi unišitili bakterije i smanjili osjećaj boli, ispirajte usta 3% rastvorom hidrogen peroksida. Ovaj rastvor će vam privremeno otkloniti osjećaj bola ukoliko se radi o nekoj vrsti infekcije i koja se obično prepoznaje po neprijatnom zadahu. Rastvor vodonik-peroksida će kao i svaki drugi lijek pripvremeno ublažiti bol sve dok ne posjetite stomatologa i otkrijete uzrok zubobolje.

Deset zabluda o zubima