Higijena Zdrav život

Deset zabluda o zubima

zubi zablude

Postoji nekoliko široko rasprostanjenih “istina” u vezi sa liječenjem i održavanjem zuba. Ovo su neke od njih:

Šećer je glavni neprijatelj naših zuba

U stvari, trebalo bi da krivimo “loše bakterije”, koje proizvode kiselinu u usnoj šupljini . Ostaci ugljikohidrata na našim zubima su hrana za ove bakterije. Naravno, šećer je takođe ugljikohidrat, ali mnogi drugi proizvodi – čak i “zdravi” poput voća ili žitarica – spadaju u ovu kategoriju.

Trudnice ne treba da posjećuju stomatologa

Naprotiv, ako postoji upala u ustima kod trudnice, ona se mora brzo ukloniti. Glavni strah koje trudnice imaju povezan je sa činjenicom da lijekovi protiv bola mogu uticati na fetus. Ipak, ne morate podnositi bol u stomatološkoj stolici: savremena istraživanja ukazuju na sigurnost lokalnih anestetika.

Međutim, uvijek morate upozoriti zubara da ste trudni.

Mliječni zubi se ne popravljaju

Mliječni zubi često imaju tanju caklinu i kao rezultat toga manje su zaštićeni od bakterija.

Zanemareni mliječni zubi mogu rezultovati gnojnom upalom koja kasnije može štetiti trajnim zubima.

Da biste dobro očistili zube, morate koristiti tvrdu četku

Možete koristiti i mekanu četkicu a neki stomatolozi to čak i preporučuju kako ne biste štetili zubima i caklini. Najvažnije je slijediti jednostavna pravila: četkajte zube dvaput dnevno i promijenite četkicu svaka 3-4 mjeseca.

Nakon jela treba da koristite čačkalicu

Koristite zubni konac nakon jela jer čačkalicom možete oštetiti desni. Osim toga, ako imate želju za čišćenjem zuba čačkalicom nakon svakog obroka, to je zvono za uzbunu: vrijeme je da posjetite svog stomatologa.

Što češće perete zube, to će biti zdraviji

Prečesto pranje zuba može dovesti do trošenja cakline i zubnih bolesti zbog abrazivnih svojstava pasta za zube. Bolje je isprati usta vodicom za ispiranje između jutarnjeg i večernjeg pranja zuba.

Zubobolja je znak karijesa

Može postojati niz razloga za bol osim karijesa – osjetljivost zuba, upala zubne pulpe ili desni itd. Problem nije uvijek u usnoj šupljini, na primjer, može biti sinusitis. Samo stomatolog može utvrditi razlog.

Ako plomba ispadne, potrebno je samo staviti drugu

Plombe su napravljene od pouzdanog materijala i ne ispadaju bez ikakvog razloga. Najčešće je problem u razvoju karijesa ispod plombe i uništavanju zubnog tkiva. Zato se zub mora ponovo bušiti.

Umnjaci se moraju izvaditi

Ako su umnjaci potpuno iznikli i zdravi, nema potrebe da ih vadite.

Zubi se moraju prati nakon doručka

Ovo mišljenje imaju i neki stomatolozi. Ipak, danas većina njih preporučuje pranje zuba prije jela.

Tokom spavanja, priliv pljuvačke se usporava, i to je razlog zašto se bakterije i plak nakupljaju u ustima preko noći. Ako prije doručka ne oprete zube, sve će to otići direktno u vaš stomak.

Leave a Comment