Fitnes Savjeti Zdravo tijelo

Kako izgubiti višak kilograma sa hipotireodizmom

Kako izgubiti višak kilograma sa hipotireodizmom

Ukoliko patite od hipotireodizma, odnosno usporenog rada štitne žlijezde vjerovatno vam se čini da bez obzira koliko god da vježbate i držite dijetu – kilogrami spadaju sporo ili nikako. Loša vijest je da vam se ne čini, te da je osobama sa hipotireodizmom zaista teže skinuti kilograme u odnosu na osobe sa pravilnim radom štitne žlijezde.

Sadržaj teksta:

Šta je hipotireodizam?

Hipotireodizam se javlja onda kada vaša štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona da bi funkcionisala pravilno. Pri normalnom funkcionisanju štitne žlijezde, hormoni koje ona proizvodi regulišu način na koji naše tijelo koristi energiju i održava pravilan rad mozga, mišića i organa. Ipak, ukoliko postoji problem sa njenim funkcionisanjem – štitna žlijezda može izazvati čitav niz problema kao što su promjene u tjelesnoj temepraturi, teksturi kože ali i variranju tjelesne težine.

Žene koje pate od hipotireodizma, često navode kako uprkos tome što paze na unos kalorija i redovno vježbaju i dalje ne mogu skinuti kilograme. Ipak, to ne znači da je gubitak kilograma sa hipotireodizmom nemoguć, naglašavaju nutricionisti.

Prije svega – ljekar vam mora odrediti tačnu dijagnozu

pregled štitne žlijezde

Ukoliko imate simptome usporenog rada štitne žlijezde poput umora, neobjašnjivog debljanja, pojačane osjetljivosti na hladnoću, konstipacija i suhoća kože vrijeme je da posjetite svog ljekara i uradite test hormona.Na osnovu hormonskog statusa, vaš ljekar će vam utvrditi tačnu dijagnozu i terapiju.

Nakon što započnete terapiju – smanjite svoja očekivanja

Nakon što ste pronašli uzrok svog naglog dobijanja na težini, za očekivati je da kilogrami počnu spadati kada počnete sa sa terapijom. To nažalost nije uvijek slučaj, a kako bi skinuli višak kilograma koji ste dobili, terapija sama nije dovoljna. Čak i nakon što je terapija završena i vaši hormoni su opet u ravnoteži, kilogrami ostaju te je potrebno uložiti dodatne napore da ih se riješite.

Radite treninge snage

Još uvijek nije utvrđeno zašto, ali hormoni štitne žlijezde znatno utiču na rad mišića kod žena sa hipotireodizomom. To znači da nakon što ste počeli sa terpijom biće vam teže da obnovite i održite mišićnu masu tijela. Međutim, naporniji rad na mišićima će se isplatiti. To je zato što mišić sagori više kalorija od masnoća čak i onda kada ne treniramo.

trening sa tegovima teretana

Za najbolje rezultate, ljekari i sugerišu dva ili tri treninga snage sedmično. Svaki trening bi trebao da traje najkraće sat vremena i da obuhvata sve grupe mišića na tijelu.

Ne zanemarite kardio

Kardio vježbe su od ključnog značaja kada je u pitanju toljenje kilograma. Osobe koje pate od problema sa štitnom žlijezdom obično imaju poteškoća pri sagorijevanju kalorija kardio vježbama, zbog čega je potrebno pojačati intenzitet i učestalost treninga kako bi došli do rezultata.

trčanje dijabetes

Kardio vježbe je potrebno raditi u prosjeku 30 minuta do sat vremena, pet dana u sedmici. Kardio vježe mogu podrazumijevati bilo kakve aktivnosti pri kojima se znojimo – od brzog hodanja do trčanja.

Ubacite proteine u ishranu

proteini za brzi metabolizam

Uz odgovarajuće vježbe, protein je drugi najbitniji faktor pri izgradnji mišića. Preporučen dnevni unos proteina kod osoba sa hipotireodizom iznosi 1,2 do 1,5 grama proteina po kilogramu idealne tjelesne težine. To znači, da ukoliko je za vašu građu i visinu tijela idealna težina 60 kilograma potrebno je da unosite 70 do 90 grama proteina dnevno.