Savjeti Zdravo tijelo

Kako skinuti kilograme bez teretane?

brzo hodanje

Smanjenje kilograma ne mora nužno da se veže uz boravak u teretani. Pogotovo ako vam to predstavlja opterećenje i obavezu, a ne nešto u čemu uživate. Nego, koliko redovno iskorištvate blagotvorno dejstvo svakodnevne aktivnosti poput hodanja? Uz kontrolisani unos kalorija na dnevnoj bazi, možete da se pozdravite i sa nekoliko desetina kilograma.

 Green Spa – popularan tretman za sagorijevanje masti napokon dostupan i kod nas 

Ako vas životni stil drži vezanim za auto i kancelariju – imate razlog više da se posvetite hodanju. Osim što će vam pomoći da sagorite kalorije, hodanje vas oslobađa stresa, a dobro je poznato da se uz manjak stresa brže i lakše mršavi. Donosimo 7 pravila kojih biste se trebali pridržavati, ukoliko želite smršati hodanjem:

Sadržaj teksta:

Napravite 15.000 koraka dnevno

Iako vam se ovaj broj može učiniti prevelikim, trebalo bi da znate da se računa baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta. Takođe ne brinite ako ne uspijete da napravite toliko koraka prvog dana. Samo krenite, savjetuje Dejvis.

Pješačite triput dnevno po 20 minuta

Istraživanje Univerziteta Džordž Vašington pokazalo je da su ljudi, koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka, imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može da smanji želju za dodatnom količinom hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

Hodajte uzbrdo triput nedjeljno

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, čime se ubrzava metabolizam. Na taj način sagorijećete više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako što ćete triput nedjeljno rutini hodanja dodati intervale hodanja uzbrdo, pa postepeno povećavajte.

Uključite intervale brzog hodanja

brzo hodanje je zdravo

Hodajte tako da pravite jednominutne intervale tokom kojih ćete ubrzati ritam hodanja i tako povećati broj otkucaja srca i sagorijeti više kalorija. Nakon što uključite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite da povećavate njihov ritam i trajanje.

Svakom pješačenju dodajte vježbe

Da biste razbili monotoniju, ubrzali izgradnju mišića, uradite 15-20 čučnjeva ili duboke raskorake tokom određenih pauza u šetnji. Mršavljenje ne može podrazumijevati isključivo hodanje, a ove vježbe skoro da nećete ni osjetiti.

Ograničite dnevni unos kalorija

Ako ste si zadali cilj da izgubite kilograme, moraćete se pridržavati količine kalorija koje unosite na dnevnom nivou. Naravno, ovo zavisi od više faktora: način života, vrijeme za spremanje hrane, finansijske mogućnosti i slično. No, imajte na umu da ljudi koji mršave i bave se hodanje treba da unose do 1600 kalorija (žene) i do 2000 kalorija (muškarci).

Idite dužim putem

Umjesto da pridonosite smanjenju aktivnosti koje napravite na dnevnom nivou, postarajte se da uvedete veći broj koraka tokom vaše svakodnevne kretnje. Umjesto da stalno vozite auto, ponekad prošetajte do posla ili barem ga parkirajte dalje od objekta gdje radite. Koristite stepenice umjesto lifta i idite dužim putem do grada. Ovako ćete lakše i brže dostići brojku od 15.000 koraka koje trebate dostići u toku dana, a samim tim bolje uticati na proces mršanja.