Fitnes Zdravo tijelo

Kako vježbati u trudnoći?

da-li-vjezbati-u-trudnoci

Koliko često se susrećete sa djevojkama koje se dvoume oko ovog pitanja? Da li ste i same jedna od njih?

Život u sredini gdje se ne posvećuje dovoljno pažnje sopstvenom zdravlju i izgledu nameće nam pomalo negativan stav prema bavljenju fizičkim aktivnostima tokom drugog stanja.

Naravno, postoje slučajevi gdje se bilo kakav vid vježbanja graniči sa ludošću ukoliko je trudnoća proglašena rizičnom. I to od strane doktora! Ostali..šta je vaš izgovor?

Sadržaj teksta:

Vrijeme je da učinite nešto za svoje tijelo.

I još jedno u vama. Bilo kakav vid tjelovježbe odraziće se ne samo na fizičku spremnost, već i na psihičko zadovoljstvo. Trudnoća je period promjena, pogotovo onih hormonalnih. Pronađite zdrav način da ispoljite višak energije.  Mi smo tu da pomognemo, stoga evo nekoliko prijedloga sa naše strane:

Započni veče u ritmu orijentalnog plesa

MIRA BETZ PREGNANCY

Da li ste znali da je orijentalni ples prvobitno korišten kako bi ojačao mišiće karlice radi ublažavanja porođajnih bolova? Izvorni ples sa Bliskog istoka, sve se više popularizuje na našim prostorima radi svoje mistične note.

Osim što ćete savladati plesnu tehniku i korake, odlično se zabaviti uz orijentalne ritmove i upoznati arapsku kulturu, uspjećete da kroz samo nekoliko mjeseci vježbanja pripremite vaše tijelo za najvažniji događaj u životu svake djevojke.

Naime, pokret stomakom u obliku talasa, poznatiji kao „bellyroll“, će vam zasigurno pomoći tokom kontrakcija, a ako poželite da otkrijete više  – pravac plesna škola i zamrdajte kukovima!

Fitness za buduće mame

prenatal-yoga-san-francisco1

Pretpostavljam da vam na riječ fitnes prva asocijacija budu zgodne i preplanule djevojke sa Instagrama, ali to je samo još jedna od predrasuda prema ovom stilu vježbanja. Uz savjete stručnjaka i tempo od dva do tri treninga sedmično, uspjećete zadržati pokretljivost vašeg tijela.

Vježbe treba da budu prilagođene vašem stanju, s tim da nije poželjno dizanje velikih težina ili pretjerano trčanje po trakama.

Preporuke svakako idu na grupne časove sa programom za trudnice, gdje ćete za kratko vrijeme uspjeti zadržati izgled i masu mišića. A ko još odbija druženje sa budućim majkama? Prvo trening, pa onda na zdravi šejk i duge razgovore o svemu što vas čeka. Neka iščekivanje postane zanimljivije!

Alternativno vježbanje

Setnja tokom trudnoce

 

Niste tip koji vježba u društvu ili neko ko rutinski odlazi na treninge? To ne mora da bude izgovor za sjedenje pored TV-a uz omiljene serije. I tako svako veče.

Vožnja biciklom, plivanje kao relaksacija, duge šetnje sa dragim ljudima i trening u kući uz YouTube su i više nego odličan bijeg za ustaljenu svakodnevicu i sjajna zamjena za uobičajene treninge.

Odredite vrijeme za sebe, svoj tempo i način na koji ćete spriječiti monotoniju, ali i kilograme da rastu. Sluške u uši, flaša vode i odlazak u prirodu su zagarantovano punjenje baterija.

Nadamo se da ste čitanjem teksta uspjeli  razriješiti sumnju o vježbanju tokom trudnoće i da smo vas podstakli da pronađete nešto za sebe. Vaše dijete će to prepoznati. Jer se sreća prožima, dijeli i osjeća. A pokret je sreća. Ne budite škrti prema vremenu koje imate, prema koracima koje pravite,  jer ovaj put to ne radite samo zbog sebe.

Leave a Comment