Savjeti Zdravo tijelo

Kako znati da ste u formi i bez vage?

da li sam fit

Pazili ste na ishranu i redovno vježbali, a vaga vam i dalje ne pokazuje broj koji želite da vidite? Ne budite razočarani i demotivisani. Manjak kilograma ne mora nužno značiti da niste u najboljem izdanju. Radije obratite pažnju na centimetre ili fizičku spremnost. U nastavku teksta pročitajte šta sve predstavlja potvrdu da ste u top formi – ovi znaci će vam podići samopouzdanje više nego gubitak kilograma koje vaga (ne)pokazuje.

Sadržaj teksta:

Način na koji vam stoji odjeća

Ono što je interesantno da vam vaga neće pokazati centimetre koje ste izgubili, kao ni to da ste smršali čitav konfekcijski broj – zato se ne oslanjajte previše na brojeve koje ona pokazuje. Mišići su puno kompaktniji od masnog tkiva, pa će vam zbog toga odjeća bolje stajati – iako ste izgubili salo, vi ste dobili mišiće.

Stanje vaše mišićne mase

Mišići su teži od masnog tkiva pa ako vaga pokazuje istu kilažu ili čak veću, a vježbali ste i vodili računa o ishrani, to može da znači da ste istopili salo i izgradili mišiće. Na ovaj način tijelo će sagorijevati više kalorija kako bi mišići dobili dovoljno energije.

Svakodnevni unos voća i povrća

Jedna sprava koja pokazuje kilograme ne može znati šta se dešava u vašem organizmu, pogotovo kad je riječ o unosu hranjivih materija. Brojka koju vaga pokazuje nije ništa u poređenju sa vašom svakodnevnom ishranom i benefitima koji proizilaze iz nje.

Koliko ste naučili o zdravom načinu života

Ako želite izgubiti višak kilograma – potrudite se da ostvarite pravilnu edukaciju o zdravom načinu života. Sve navike koje ćete steći će zasigurno blagotvorno uticati na vaše tijelo i kvalitet života, a to vam vaga neće pokazati.

Fizička spremnost

Ono što vam vaga takođe ne može pokazati jeste nivo vaše fizičke spremnosti. Tako ljudi sa viškom kilograma mogu imati više kondicije od mršavijih, te prepješačiti impresivne maršute a da se jedva umore.