Sex Zdravo tijelo

Kontraceptivne pilule smanjuju rizik od nekih vrsta raka

kontracepcija pilule

Žene koje su koristile oralnu kontracepciju imaju smanjen rizik od razvoja nekih vrsta raka u periodu od 30 godina, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Naučnici sa Univerziteta u Aberdeenu proučavali su rizik obolijevanja od raka kod žena koje su uzimale kontraceptivne pilule i dokazali da je manje vjerovatno da obole od raka debelog cijeva, raka endometrija i raka jajnika od onih koji nisu uzimale ovaj oblik kontracepcije.

U istraživanju koje se provodilo u protekle 44 godine učestvovalo je 46.000 žena.

„Budući da istraživanje traje već toliko dugo, možemo da vidimo dugoročne efekte povezane sa pilulama. Ono što smo dokazali proučavajući podatke koji su prikupljani u periodu od 44 godine jeste da su žene zbog korištenja pilula tokom reproduktivnih godina zaštićene najmanje 30 godina nakon što prestanu da ih koriste”, kazala je doktorica Lisa Iversen.

Istraživači su takođe proučavali rizik od svih vrsta raka kod žena koje koriste oralnu kontracepciju i otkrili su da ona ne dovodi do novih rizika od raka kasnije u životu.

Leave a Comment