Fitnes Zdravo tijelo

Menopauza je idealno doba za početak vježbanja

vjezbanje u menopauzi

Menopauza je poznata kao vrijeme neželjenog noćnog znojenja, napadaja vrućine i naglih promjena raspoloženja. Uprkos tome, početak menopauze je idealno vrijeme za vježbanje, pokazalo je istraživanje.

U suprotnosti ranijem mišljenju da se prednosti vježbanja ubrzano smanjuju početkom menopauze, naučnici su otkrili da žene u ovoj fazi života imaju više koristi od vježbanja neko ikad prije u životu.

Promjene koje obično počinju u kasnim 40-im i ranim 50-im godinama života aktiviraju se kada tijelo prestaje proizvoditi estrogen i druge spolne hormone.

Istraživački tim Univerziteta u Kopenhagenu pratio je grupu od 36 žena u njihovim ranim 50-im, od kojih je 16 nedavno ušlo u menopauzu i 20 kod kojih promjene još nisu započele. Svaka žena je podvrgnuta dvanaestosedmičnom intenzivnom režimu vježbanja koje je uključivalo vožnju bicikla.

Nakon vježbanja, uzeti su uzorci tkiva iz bedrenih mišića žena, kako bi se procijenile molekularne promjene. Rezultati su pokazali da grupa žena u ranoj postmenopauzi ima bolju mrežu krvnih sudova koji doprinose boljoj snadbjevenosti mišića kisikom. To pokazuje da su se mišići bolje prilagodili vježbama i da nikada nije prekasno da se počne vježbati.

Menopauza može uzrokovati depresiju, napadaje vrućine, glavobolju i noćno znojenje a dugoročno takođe uzrokuje bolesti kostiju i gubitak pamćenja. Ove simptome koji obično traju oko četiri godine iskusi oko 80% žena.

Mnogi smatraju da ako nisu vodili fizički aktivan stil života do srednje dobi, da je poslije toga prekasno da se napravi razlika. Ali, naučnici su otkrili da započinjanje sa vježbanjem u 40-im, 50-im ili čak 60-im godinama života može napraviti veliku razliku.

Prošlogodišnje dansko istraživanje nad 45.000 ljudi u dobi između 50 i 65 godina, utvrdilo je da oni koji provedu pola sata sedmično vozeći bicikl imaju 16 posto manji rizik od srčanog udara.

Odvojeno istraživanje, objavljeno takođe prošle godine, pokazalo je da samo 20 minuta hodanja dnevno u 50-im ili 60-im godinama produžuje život i do sedam godina.

I švedski su naučnici otkrili da čak i nakon čitavog života neakivnosti, vježbanje uvijek može značajno unaprijediti zdravlje osobe.

Leave a Comment