Zdravo tijelo

Najbolji čajevi za izbacivanje viška tečnosti

čajevi za izbacivanje tečnosti

Jedan od najboljih načina da se oslobodite nadutosti i viška vode jesu čajevi. Čajevi ne samo da imaju jedinstvenu sposobnost da pomognu u borbi protiv nadutosti i nelagodnosti, već će vam sadržaj vode u njima pomoći da ostanete hidrirani, te da se osjećate dobro.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je obavezan sastavni dio svake dijete. Za razliku od drugih vrsta čaja, zeleni čaj se pravi od nefermentisanog lišća, tako da sadrži najveću koncentraciju moćnih antioksidanasa zvanih polifenoli. Ekstrakt zelenog čaja potiče rad metabolizma i stimulira sagorijevanje masti. Budući da biljka u sebi sadrži kofein, ima i diuretičko djelovanje što znači da pomaže u izvacivanju viška tečnosti kroz pojačano mokrenje.

Čaj od koprive

Upotreba koprive uključuje liječenje bolova u zglobovima i oslobađanje tijela od viška vode. Kao prirodni diuretik, biljka se često koristi za liječenje uobičajenih urinarnih problema povezanih sa uvećanom prostatom. Za pripremu čaja, prelijte toplom vodom 2-5 kašičice osušenog lista ili korjen koprive i pijte do 4 šolje dnevno.

Maslačak

Maslačak je dugodišnje korišten biljni lijek  za probavne smetnje, probleme sa kožom, groznicu i dijabetes. Korijen maslačka ima antivirusna svojstva, cvjetovi antioksidativna svojstva, dok listovi maslačka izazivaju diuretski efekat koji pomaže u smanjenju nadutosti. Osušene listove maslačka prelijte toplom vodom i pijte do 3 šoljice dnevno.

GoSlim čaj – prirodno rješenje za usporen metabolizam