Sex Zdravo tijelo

Najnovija muška kontracepcija štiti od trudnoće dvije godine

vasalgel muska kontracepcija

Nova muška kontracepcijska injekcija koja funkcioniše kao privremeni blokator i sprečava da sperma izađe iz muškog tijela, pokazala se kao iznimno efikasno sredstvo koje sprečava začeće do dvije godine.

Kontracepcijske metode kad su muškarci u pitanju nisu se mijenjale decenijamaa – postoje samo kondomi i vazektomija.

Testiranje nove injekcije na majmunima rezultiralo je nemogućnošću majmuna da oplode majmunice u periodu od 2 godine. Ova injekcija koja je dosad imala 100% uspjeha ne uzrokuje nuspojave za razliku od prethodno testiranih hormonskih injekcija koje remete proizvodnju sperme.

Radi se o reverzibilnoj metodi koja je idealna alternativa vazektomiji, tačnije ova tehnika postiže obrnutu vazektomiju blokirajući prolaz sperme gelom zvanim Vasalgel koji se kasnije može isprati.

“Ako se ne pojave nuspojave u testiranjima kod čovjeka, onda ovaj novi pristup ima veliki potencijal da postane muško kontracepcijsko sredstvo. Bitno je znati da je, za razliku od vazektomije, reverzibilna, bez obzira na vrijeme trajanja terapije”, rekao je profesor Adam Balen, predsjednik Britanskog društva za neplodnost.

Allan Pacey, stručnjak za neplodnost i profesor andrologije na Univerzitetu u Sheffieldu smatra da postoji svjetsko tržište za efikasnu mušku kontracepciju.

“Ideja koja pokušava zamijeniti tradicionalne metode vazektomije ubrizgavanjem gela u cijev koja nosi spermu od testisa do penisa nije nova. Međutim, nismo napravili veliki napredak u njenom razvoju u posljednjih nekoliko godina, tako da je ovo istraživanje koristan korak u pravom smjeru”, dodaje on.

Klinička testiranja na ljudima bi trebala započeti početkom 2018. godine.

Leave a Comment