Savjeti Zdravo tijelo

Oprezno s energetskim napicima

energetski napitak

Slatki kofeinski energetski napici opasniji su od samog kofeina, pokazuje istraživanje.

Utvrđeno je da konzumiranje četiri limenke energetskog napitka uzrokuje abnormalne promjene krvnog pritiska i srčanog ritma u roku od dva sata.

Naučnici su otkrili da pijenje nešto manje od litre neimenovanog, ali komercijalno dostupnog energetskog napitka rezultuje dubokim promjenama električne aktivnosti srca i krvnog pritiska.

Piće je sadržavalo 108 g šećera – otprilike 27 kašičica i 320 mg kofeina – što je blizu dnevnog limita, zajedno s ostalim “prirodnim” supstancama kao što su taurin, ginseng i karnitin.

Uticaj na srce bio je značajno veći nego kada se popije ista količina pića sa ekvivalentnim sadržajem kofeina, ali bez šećera ili dodanih supstanci, tvrde naučnici.

Tim istraživača pratio je 18 mladih učesnika koji su nasumično podijeljeni u dvije grupe.

Prva grupa popila je 946 ml energetskog napitka, dok je druga grupa dobila kontrolno piće koje sadržava 320 mg kofeina, 40 ml soka od limete i 140 ml sirupa od trešanja u gaziranoj vodi.

Istraživači su mjerili električnu aktivnost srca volontera elektrokardiogramom i njihov krvni pritisak na početku istraživanja te nakon jednog, dva, četiri, šest i 24 sata poslije konzumacije pića.

Otkrili su da su oni u skupini energetskih napitaka u poređenju s kofeinskom grupom pokazivali znakove da im srce “zastane” na dodatnih 10 milisekundi između otkucaja.

“Ako je taj vremenski interval, koji se mjeri u milisekundama, prekratak ili predug, može uzrokovati aritmiju koja može biti opasna po život”, kaže dr Emily Fletcher.

Ona dodaje da neki lijekovi povećavaju ovu pauzu za 6 milisekundi i dolaze sa upozorenjima, dok energetska pića izgleda imaju veći uticaj.

To sugeriše da drugi sastojci osim kofeina imaju efekte koji mijenjaju krvni pritisak, ali to treba da se dodatno procijeni.

“Ovo je malo istraživanje, a potrebne su dodatne analize kako bi se potvrdili ovi rezultati”, priznaje Fletcher.

Nesportaši ne bi smjeli piti više od jednog energetskog napitka na dan i  ne bi smjeli da ga miješaju s alkoholom dok se osobama sa povišenim krvnim pritiskom ne preporučuje pijenje energetskih napitaka.

Važno je napomenuti i da kafe iz popularnih lanaca brze hrane sadrže sadrže istu ili veću količinu kofeina od većine energetskih napitaka.

Leave a Comment