Fitnes Zdravo tijelo

Orijentalni ples kao odlična zamjena za fitnes

orijentalni ples i fitnes

Orijentalni ili u narodu poznatiji kao trbušni ples je nastao u zemljama Bliskog i Srednjeg istoka i to prije 5.000 godina. Sva ljepota ove vrste plesa leži u pokretanju kukova, stomaka i karlice različitog tempa i intenziteta. Elegancija, prefinjenost i mogućnost razdvajanja više djelova tijela u istom momentu, odličan su razlog da osjetite arapsku notu u vašem životu.

Sadržaj teksta:

Kako orijentalni ples utiče na vaše tijelo?

Orijentalni ritmovi i prizvuci učiniće da se napunite pozitivnom i bar na momenat osjetite čar misitčnog svijeta. Da li ste znali da bavljenje trbušnim plesom utiče i na lakši porođaj?

Naime, očvršćavanjem pojedinih mišića karlice i leđa, veće su vam šanse da taj proces prođe manje bolan. Što se tiče ostatka tijela – mišići su vam uključeni kao da ste satima vježbali u teretani ili trčali na trci.

Jačate listove na nogama

Većinu vremena provodite na prstima. Na ovaj način stičete eleganciju u pokretima, ali i izražene listove na nogama. Ovakvim plesnim stavom se stiče jačina u nogama, kao da dižete velike težine ili svakodnevno radite vježbe za listove. Naravno, ovo se odnosi ako mnogo trenirate.

Bolje i od čučnjeva

Prilikom izvođenja određenih pokreta poput tzv. klackalice gdje kukovi rade gore/dole možete da se spuštate do poda, mijenjajući level visine. Ono što je bitno jeste da vam leđa moraju biti sve vrijeme ispravljena kako bi pokret imao efekta.

Zamislite da stojite ravno i spuštate se u čučanj, ali prilikom toga pomjerate kukove. Upala mišića nogu je zagarantovana.

Bicepsi kao nikad do sad

Orijentalni ples upis

Mrzite raditi vježbe za ruke jer vam je to dosadno? Ne brinite, u ovom slučaju neće biti tako pošto nećete ni primijetiti da su vam se mišići umorili. Kako? Uzmite veo i na časovima plesa ili preko plesnih video klipova, ponavljajte osnove pokrete uz muziku.

Vrtiti veo nije nimalo jednostavno, ali najbolje od svega što ćete se zabaviti dok to radite i uživati u izvođenju ovih pokreta. Do ojačanog bicepsa je najlakše doći baš na ovaj način!

Nova leđa

Bole vas leđa od prekomjernog sjedenja na poslu? Onda, otiđite na plesne časove nekoliko puta u sedmici. Kičma vam UVIJEK mora biti ispravljena, držanje besprijekorno, a izvođenje pojedinih vježbi zahtijeva izrazitu fleksibilnost, stoga ćete morati dobro da zagrijete svoje tijelo da se ne biste povrijedili. Ukoliko se dobro pripremite, vaša leđa će se ojačati a bolovi će nestati.

Bolja i jača koncentracija

Slabo vam ide multitasking? Sa orijentalnim plesom to će da nestane! Možete li uopšte da se zamislite da ste u isto vrijeme na prstima, pomjerate se po plesnoj sali dok vam grudi i stomak naizmjenično idu unutra/vani?

Ili da pomjerate kukove najsitnije i najbrže što možete, a u isto vrijeme polako spuštate i podižete ruke, a da ne govorimo da se sve to mora ispratiti blagim pogledom i smješkom? Rad na nekoliko stvari u isto vrijeme će za vas postati prava sitnica.

Nema bola kod menstruacije

Ako imate probleme sa menstruacijom, stezanje i opuštanje mišića na treninzima orijentalnog plesa će pomoći da se bolovi umanje ili čak potpuno uklone. Djevojke koje se bave ovim plesom nekoliko godina, tvrde kako su jedino na ovaj način uspjele da smire svoj bol prilikom menstruacije, tako što su redovno trenirale i činile da se područje karlice ojača.

 

Leave a Comment