Fitnes Zdravo tijelo

8 zdravstvenih koristi pilatesa

pilates vjezbe

Još od početka 20. vijeka kada je Joseph Pilates stvorio svoj fitnes režim poznat kao pilates, ovaj način vježbanja veoma je popularan kod ljudi svih dobi. Opisan kao umjetnost kontrolisanih pokreta, pilates nudi brojne fizičke i mentalne prednosti kada se redovno praktikuje.

Ovo su osam zdravstvenih koristi pilatesa:

Sadržaj teksta:

1. Poboljšava fleksibilnost

Vježbe na reformeru, što je osnovna sprava za pilates, najviše pomažu izdužiti mišiće i povećati obim pokreta. Što se češće vježba pilates to je bolja fleksibilnost. Dosljedno istezanje može tokom vremena povećati raspon pokreta, što pomaže tijelu da bude opuštenije i poboljša performanse u drugim treninzima.

2. Povećava snagu i tonus mišića

Trbušni mišići, donji dio leđa, kukovi i zadnjica se konstantno pokreću tokom pilatesa. Ta stalna napetost povećava njihovu izdržljivost, elastičnost i snagu.

3. Poboljšava kvalitet i način disanja

Tokom vježbi u pilatesu velika pažnja se posvećuje učenju pravilnom disanju pa udisaji i izdisaji često označavaju tempo izvođenja vježbe. Uz pravilno, duboko disanje poboljšava se cirkulacija krvi u tijelu i ono se čisti od toksina a takođe se povećava kapacitet pluća. Sposobnost da pravilno dišete može umanjiti stres.

4. Poboljšava držanje

Bez obzira na vaše dnevne aktivnosti, bilo da kuhate, perete zube, nosite namirnice, pilates čini da postanete svjesniji svog držanja i popravite ga. Prilikom izvođenja pilates vježbi potrebna je pažnja kako bi se one izvele na pravilan način, a ta usmjerenost ostaje i nakon vježbanja.

5. Uči fizičkoj i psihičkoj kontroli

Jedino pravilno izvedene vježbe mogu imati pozitivan efekat, što podrazumijeva kontrolu za izvođenje pokreta bez žurbe. Odupiranje gravitaciji pomaže da tijelo kontroliše vanjske sile a ne obrnuto.

6. Povećava snagu i pokretljivost zglobova

Pilates produžava i jača mišiće te poboljšava mišićnu elastičnost i pokretljivost zglobova. Na taj način smanjenjuje rizik za ukočene zglobove i artritis.

7. Djeluje na cijelo tijelo

Svaki dio tijela od glave do pete ima koristi od pilatesa. Cijela muskulatura je podjednako izbalansirana što doprinosi lakšem obavljanju svakodnevnih aktivnosti i sportova te manjoj opasnosti od povreda.

8. Poboljšava ravnotežu

Vježbe sa pilates loptom ili na reformeru poboljšavaju fizičku koordinaciju i potiču bolje držanje.

Leave a Comment