Savjeti Zdravo tijelo

Ova fotografija vam može pomoći da prepoznate rane simptome raka dojke

prepoznajte rak dojke

Društevnim mrežama ovih dana kruži fotografija limuna u kutiji od jaja koja pokazuje 12 različitih načina kako može izgledati rak dojke, u cilju lakšeg prepoznavanja problematičnih promjena na dojkama.

Erin Smith Chieze koja je preživjela rak dojke, a čija je priča i fotografija koju je podijelila na Facebooku postala viralna, tvrdi kako pink trakice, trke i šetnje za podizanje svijesti o raku dojke u većini slučajeva nemaju nikakve veze s tim kako rak izgleda i nisu od velike pomoći ženama u borbi da se zaustavi ta bolest.

Ona je takođe iskoristila priliku da izrazi ljutnju i frustraciju zbog nedostatka znanja o raku dojke među ženama kojima se umjesto pravih informacija nameću određene “igre” o podizanju svijesti u borbi protiv ove opake bolesti.

“Posljednjih dana dobila sam dosta privatnih poruka o ‘igri’ gdje je potrebno da na svoj ‘zid’ postavim srce, sa ciljem podizanje svijesti o raku dojke. Ovo je moj odgovor na sve te poruke: Potrebne su nam prave informacije i podaci, a ne slatka srca! Ako ne vidite fotografiju koja vam daje ključne informacije o tome šta je i kako izgleda rak dojke, onda zapravo ništa ne znate o ovoj bolesti. Učinite nam uslugu i prestanite da se poigravate sa životima, počnite zaista da pomažete ljudima istraživanjem o liječenju raka dojke i stvarnim podizanjem svijesti”, napisala je Erin.

Ona objašnjava da je prije pet godina baš uz pomoć slične fotografije odmah znala da i sama ima rak, iako nije imala simptome koji su prije toga upozoravali na bolest.

Promjene na dojkama trebaju biti znak za uzbunu jer svako zadebljanje, crvenilo i toplina kože, kvržica, iscjedak iz bradavice, namreškana koža, uvučene bradavice, nabubrene vene na dojkama, neki novi oblik dojke – sve to mogu biti simptomi raka.

Fotografija koja je podijeljena na facebooku više od 30.000 puta je inače dio kampanje “Know Your Lemons” koja pruža ženama korisne informacije o uočavanju znakova raka dojke.

Leave a Comment