Savjeti Zdravo tijelo

Pilates lopta na poslu – bolja od obične stolice

pilates lopta na poslu

Klasične stolice na poslu su poznate po svom negativnom uticaju na vaše držanje, pogotovo ako nepravilno sjedite na njima. Ako se grbite tokom višesatnog sjedenja, možete uzrokovati smanjenje snage u čitavog organzmu, ali i zaraditi loše posljedice po kičmeni stub.

Šta je rješenje? Zamjena normalne kancelarijske stolice sa pilates loptom koja je namijenjena za stabilizaciju.

Sjedenje na ovakvoj lopti, učiniće da vaše vrijeme provedete balansirajući svoje tijelo tako da ono automatski formira ispravan položaj.

Sagorijeva višak kalorija

Moderan život uvlači u kancelarije sve više mladih ljudi, a samim tim ograničava i njihovu pokretljivost koju su do sada imali. Malo ko će se natjerati da umoran poslije posla ode direktno u teretanu ne bi li održao taj potrebni balans između nekretanja i fizičke aktivnosti.

Mnogi ljudi svakodnevno provode 8 ( i više sati) sjedeći, a kada na to dodamo nepravilnu ishranu – tijelo počinje da negativno reaguje. Ima li onda bolje stvari nego da gubite kalorije dok sjedite? Više kretanja – manje kalorija. A na lopti za stabilnost se svakako krećete više nego na običnoj stolici. I da – ne zaboravite na ustajanje svakih pola sata. Protezanje je neophodno.

Bol u leđima? Neće biti vaš problem!

Kada se fokusirate da održite pozu i ne padnete sa pilates lopte, svakako više doprinosite svojim leđima nego kad sjedite na običnoj stolici. No, istina je da ova stolica ne donosi čuda ili potpuno ukloniti bolove koje osjećate.

Utiče na njihovu parcijalnu redukciju, a uz adekvatne tjelovježbe i zdrav način života – možete da se pozdravite sa bolesnom kičmom. Osim sjedenja, potrebno je da načinite nekoliko vježbi istezanja pomoću lopte.

Gradite mišiće a da toga niste svjesni

Konstantnom odupiranje da padnete sa stolice, ulažete mnogo snage kako bi zadržali položaj sjedenja. Sve to utiče na pokretanje vaših mišića (pogotovo leđnih i u predjelu stomaka). Vaše tijelo se tokom osmočasovnog rada oblikuje i možda ćete jedno jutro da se probudite sa paketom mišića na stomaku. Naravno, treba ostaviti šalu po stranu, jer se to neće desiti. No, da ćete ojačati – hoćete.

Leave a Comment