Sex Zdravo tijelo

Pilula za dan poslije: sve što biste trebali da znate

pilula za dan poslije

Ukoliko se desi da su kontraceptivna sredstva u vidu pilula zakazala (recimo da ste zaboravili popiti tabletu) ili ako se desi da pukne zaštita (kondom), onda je najbolje upotrijebiti pilulu za dan poslije. Kontracepciju koja se koristi u hitnim slučajevima, preporučljivo je konzumirati oralnim putem najkasnije 72 sata nakon seksualnog odnosa koji se odvijao bez zaštite. Prije same upotrebe biste trebali znati sljedeće stvari:

1. Možete je nabaviti bez recepta i to od 2015. godine. Ranije je bila prava muka kupiti ovo sredstvo, jer imate malo vremena da je popijete, a morali ste se naručivati kod porodičnog doktora da vam propiše recept kako biste je kupili, a svi znamo koliko vremena traje sva ta procedura. Zato, danas je ova situacija mnogo olakšana, pa ne morate da brinete da nećete imati vremena.

2. Jako brzo djeluje. I to pogotovo ako je uzmete unutar prvih 24 časa. Dobra stvar je što ne morate paziti niti čekati da prođe određeno vrijeme da biste je popili, već je uvijek možete imati spremnu u torbici, pa upotrijebiti direktno nakon sekusalnog odnosa. Ova postkoitalna kontracepcija sadrži hormon progesteron (levongestrel) koji djeluje na sprečavanje ovulacije, tj. oplodnju jajne stanice – baš kao što uobičajena tableta spriječava trudnoću.

pilule za dan poslije

3. Morate biti svjesni da ovo nije metoda zaštite. Kako je ovo pilula sa visokom koncentracijom hormona, nikako se ne može upotrebljavati kao redovan vid kontracepcije, izuzev u jako hitnim slučajevima. Ukoliko je žena već u drugom stanju – tableta neće djelovati. Što se tiče redovnosti upotrebe, možete je koristiti samo jednom unutar perioda između dvije menstruacije. A da li je tableta postigla željeni efekat, znaćete već tokom idućeg menstrualnog ciklusa.

4.  Iako se generalno pokazala kao bezopasna, u ponekim slučajevima izazove glavobolju i mučninu. Da biste izbjegli ovakve kontraidikacije, uzmite tabletu na pun želudac, neposredno nakon jela. Ali, ako se povraćanje dešava i tri sata nakon uzimanja pilule, trebali biste posegnuti za još jednom. Žene koje imaju probleme sa oštećenom jetrom ili teži oblik astme, trebaju izbjegavati ovaj vid kontracepcije. Neki od neželjenih dejstava su i bolovi u stomaku i grudima, ali kada čujete da smanjuje rizik od trudnoće u 98% slučajeva, zanemarićete tu činjenicu.

 

Leave a Comment