Lijekovi Medicina Psihologija

Pomažu li omega-3 masne kiseline u liječenju anksioznosti?

omega-tri masne kiseline

Anksioznost je emocionalni poremećaj koji podjednako pogađa i mlade i odrasle osobe. U prosjeku svaka peta osoba pati od anksioznosti, a ukoliko se borite sa anksioznošću, terapija lijekovima ne mora da bude vaša jedina opcija. Nedavna studija pokazala je da su omega-3 masne kiseline zapravo odličan saveznik u borbi protiv depresije i anksioznosti.

Riblja ulja protiv anksioznosti

Omega-3 polinezasićene masne kiseline su prisutne u ribljim uljima. Posljednjih godina naučnici su testirali učikovitost ovih kiselina u liječenju različitih psihijatrijskih stanja uključujući poremećaje raspoloženja i anksioznost.

riblja ulja masne kiseline

Rezultatima je dokazana direktna povezanost nivoa omega-3 masnih kiselina i anksioznosti. Naime, kod osoba koje pate od anksioznosti pronađen je nizak nivo omega-3 masnih kiselina. Nizak nivo omega-3 masnih kiselina u mozgu dovodi do poremećaja signalizacije između živaca što može rezultovati depresijom, anksioznošću ili drugim mentalnim poremećajima.

Naučnici tvrde kako je uzimanjem omega-3 suplemenata moguće redukovati stres za vrijeme ispita kod studenata.

 

studenti stres ispiti

Iako je ova tvrdnja još uvijek predmet istraživanja, zanimljivo je napomenuti da su pozitivni efekat ovih masnih kiselina posebno izraženi kod osoba sa kliničkim dijagnozama različitih psihijatrijskih stanja.