Odrasli Psihologija

Uzroci anksioznosti

anksioznost i nervoza

Anksioznost mogu uzrokovati mentalno stanje, fizičko stanje, efekti lijekova ili kombinacija prethodno navedenog. Primarni zadatak doktora je da otkrije da li je vašu anksioznost uzrokovao lijek.

Česti uzroci anksioznosti uključuju sledeća mentalna stanja:

Panični poremećaj: pored anksioznosti, simptomi paničnog poremećaja su brzo lupanje srca, vrtoglavica i gušenje.

Njih mogu uzrokovati kafa (kofein), amfetamini (ulični naziv za amfetamin, kada ga nije prepisao doktor, je “speed”), preaktivna štitnjača, abnormalni srčani ritam i druge anomalije srca (kao što je prolaps mitralne valvule).

Generalizovani anksiozni poremećaj

  • Fobijski poremećaji
  • Stresni poremećaji

Eksterni faktori koji mogu izazvati anksioznost:

stres-na-poslu

Stres na poslu – Previše poslovnih obaveza a malo vremena, šef koji ne shvata da ste i vi ljudsko biće, kolege s kojima niste pronašli zajednički jezik.. Sve su to odlične stresne podloge za nastanak anksioznosti.

Stres od škole – Velika očekivanja roditelja u doba školovanja znaju biti izuzetno naporna za mladu psihu. Kad na to sve dodamo stroge profesore i obim znanja koji traže, učenik će se zasigurno naći ugroženim u svemu što ga je snašlo i postaće potencijalno anksiozna osoba.

Stres u ličnoj zajednici (kao što je brak) – Osim što je početak braka sam po sebi stresan, zbog promjene dosadašnjih navika oba partnera, ako psotoje nesuglasice  i konstantne prepirke u zajedničkom životu, velike su šanse da osobe postanu depresivne i zapitaju da li imaju pravu osobu kraj sebe. Što ako se situacija ne riješi na vrijeme, nerijetko dovodi i do razvoda.

Finansijski stres – Podigli ste kredit, rata je vam visoka skoro kao mjesčno primanje i stvari ne funkcionišu kao što su trebale? Našli ste se u začaranom krugu manjka novca, presipate iz šupljeg u prazno i odličan ste kandidat za anksioznost. Pokušajte se izboriti s njom, dok vas nije zgrabila u kandže depresije.

Stres izazvan emocionalom traumom (smrt drage osobe) – Gubitak voljene osobe na većini osoba ostavlja određen vid posljedica. Neko će to lakše podnijeti, ali postoje i ljudi koji sebi naprosto dodatno otežaju sitaciju i mnogo vremena nakon toga ne mogu da se izbore sa realnošću i na taj način se osim sa gubitkom bore i sa ovom ne tako bezazlenom bolesti.

Stres od ozbiljnih zdravstvenih problema

nuspojave-lijekova

Nuspojave lijekova – određene vrste lijekova znaju izazvati posljedice za mentalno zdravlje osobe koja ih koristi.

Korištenje droga (kao što je kokain) – Postaje suvišno pričati da droge uzimaju sve više maha, kako na psihičkom tako i fizičkom polju. Recite NE drogama!

Simptomi bolesti (kao što su srčani udar, toplotni udar, hipoglikemija) – Osim što su same po sebi loše iskustvo, znaju ostaviti i posljedice poput depresije i anksioznosti.

Doktor veoma često ima težak zadatak da utvrdi koji simptomi potiču od kojih uzroka. Na primjer: u studiji u kojoj su bile uključene osobe sa bolom u grudima koja je mogla biti uzrokovana oboljenjem srca, ali se ispostavilo da nije, kod 43% osoba je utvrđeno da imaju panični poremećaj – uobičajeni oblik anksioznosti.

Leave a Comment