Psihologija Zdrav život

Kako brinuti o mentalnom zdravlju u vrijeme pandemije

Kako se situacija sa koronavirusom pogoršava i širi na sve veći broj zemalja, tako se i sve više ljudi odlučilo na samoizolaciju iz preventivnih razloga. Osim što je važno da u ovom vremenu brinete o svom fizičkom zdravlju i praktikujete zdrave navike, još važnije je da ne zaboravite i na svoje mentalno zdravlje.

Svakodnevno svjedočimo velikom broju vijesti iz cijelog svijeta od kojih većina nije lijepa. Podaci o sve većem broju zaraženih, otkazanim događajima i nestašici hrane u supermarketima ne mogu da nas ne pogode. U takvoj realnosti teško je ostati pozitivan i ne osjećati strah. Međutim, važno je posvetiti se ličnom mentalnom zdravlju kako bismo zadržali bistar i miran um.

Kako se nositi sa anksioznošću tokom izolacije?

Čak i ako niste osoba sklona anksioznim osjećanjima, ova novonastala situacija lako ih može prouzrokovati. Ono što sigurno može pomoći pri savladavanju neprijatnih osjećanja jeste da okidače anksioznosti pokušate izbaciti iz svoje svakodnevnice.

Na primjer, za početak prestanite gledati bez prestanka vijesti i izvještaje sa najnovijim podacima o oboljelim u zemlji i širom svijeta. Važno je biti informisan i u toku sa dešavanjima, međutim tokom izolacije velika količina negativnih novosti može itekako uticati na vaše duševno stanje.

Šta vam može pomoći

Na početku kućna izolacija može izgledati kao iznenadni godišnji odmor na kom konačno imate vremena za sve filmove koje dugo želite pogledati. Međutim, nakon određenog vremena ova situacija može itekako postati veliki napor za mentalno zdravlje, bez obzira na to da li živite sami ili sa porodicom.

Kako bi izbjegli osjećaj usamljenosti i i odvojenosti iskoristite moderne tehnologije i komunicirajte sa porodicom i prijateljima putem video poziva. Osim toga, svakodnevna komunikacija skratiće vam dan i pomoći da se osjećate manje izolovano i usamljeno.

Još neki od alata koji vam mogu pomoći da se dobro osjećate jesu filmovi, muzika ili praktikovanje novog hobija. Postoji mnogo stvari koje možete početi raditi, a da pri tom ne morate napustiti svoj dom, a neki od njih su: slikanje, pisanje dnevnika, učenje jezika, kuhanje, meditacija.

Na samom kraju važno je obratiti pažnju i na hranu koju konzumiramo u ovom periodu. Prehrambene navike imaju veliki uticaj na naše psihičko i fizičko zdravlje stoga iskoristite period izolacije za isprobavanje novih zdravih recepata.