Odrasli Psihologija

Odmor bez stresa – rješenje je u dobroj organizaciji

ljetovanje bez stresa

Ljetovanje je jedan od događaja koji se najviše iščekuje tokom godine i predstavlja trenutak zabave i odmora. Međutim, veoma često organizacija puta je i izvor velikog stresa. Dok maštate o putovanju, plažama i moru, razmišljate i o onom zamarajućem dijelu svakog putovanja, a to je priprema i pakovanje za put. Donosimo vam četiri praktična savjeta kako da što bolje organizujete svoj odmor i izbjegnete nepredviđene situacije koje bi ga mogle pokvariti.

Sadržaj teksta:

1. Izaberite smještaj baš po vašoj mjeri

Ukoliko ste mladi bračni par vjerovatno više preferirate smještaj u kom ćete imati više privatnosti i gdje ćete moći sami da upravljate svojim vremenom. Međutim, ukoliko ste porodica koja putuje sa malom djecom bitno vam je da smještaj nudi odgovarajuće krevete za djecu, pa čak i neke dodatne aktivnosti za njih.

Danas je smještaj veoma lako pronaći i rezervisati putem interneta. Najpopularnije web stranice ovog tipa su Booking i Airbnb koje nude mogućnost da pretražite sve vrste smještaja, a što je još važnije možete vidjeti kakav je utisak i ocjena prethodnih gostiju.

Ono što je ključno je da prije odabira smještaja postavite sebi pitanje šta je ono što vam je neophodno na putovanju i u skladu sa tim krenete u potragu. Kada konačno nađete savršen smještaj rezervišite ga na vrijeme. Kako vrijeme prolazi i približava se datum vašeg ljetovanja cijene će samo rasti, a rizikujete i da ostanete bez svog savršenog smještaja.

savrsen smjestaj

2. Razmislite šta vam je zaista neophodno

Pretrpani koferi su jedan od vodećih razloga stresa tokom putovanja. Obično su partneri u sukobu jer jedno misli da na put treba ponijeti sve, a drugo da se bez svega može. Savjetujemo vam da prije putovanja napravite listu stvari koje su vam zaista neophodne. Kada je odjeća u pitanju pokušajte da za svaki dan imate jednu kombinaciju ili da jedan komad odjeće na različite načine kombinujete više dana.

Kao pomoć prilikom pakovanja nudimo vam aplikaciju PackPoint u kojoj možete upisati vašu listu neophodnih stvari, a potom je pratiti prilikom pakovanja kofera. Ovakav vid organizacije od koristi je i iz razloga što vam je lista dostupna i prilikom povratka sa odmora pa ne rizikujete da nešto zaboravite.

pakovanje za godisnji odmor

3. I mobilni telefon treba pripremiti za odmor

Vjerovali ili ne, mobilni telefon je najviše korišten ljeti, odnosno tokom godišnjeg odmora. Baš iz tog razloga potrebno je i taj aspekt godišnjeg odmora pažljivo isplanirati. Prije svega nemojte zaboraviti punjač za telefon, a zatim razmislite i o tome da sa sobom ponesete eksternu bateriju. Ukoliko želite cijeli dan biti aktivni na društvenim mrežama, možda ovo ne bi bila loša ideja.

Kako ne biste došli u situaciju da nemate na računa kada vam je najpotrebnije ne zaboravite na M:tel online dopunu koja vam nudi mogućnost da dopunite račun kada god želite i gdje god da se nalazite. Sve što je potrebno je da unesete broj telefona koji dopunjavate, e-mail adresu i informacije o vašoj platnoj kartici. Kroz samo nekoliko sekundi novac će se naći na računu koji ste dopunili.

Umjesto da provodite cijeli dan u lovu na besplatne internet zone ili kupujete novu SIM karticu, preporučujemo vam da aktivirate roming opcije koje kompanije M:tel nudi svojim korisnicima. Na njihovoj zvaničnoj stranici možete pronaći nekoliko različitih ponuda za aktivaciju dodatnih usluga u romingu koje nude postpaid i prepaid korisnicima. Osim toga što ćete imati mogućnost da budete dostupni i online kad god poželite, na ovaj način ćete izbjeći i visoke račune i troškove rominga.

pripremi telefon za godisnji odmor

4. Pripremite automobil

Posljednji savjet, ali nikako i najmanje bitan je priprema automobila. Ukoliko na put idete ličnim autom poželjno je da ga odvezete u servis kako bi se uradio detaljan pregled ispravnosti. Pobrinite se da su sve tečnosti u automobilu obezbijeđene (gorivo, voda za hladnjak i brisače i slično), te da imate svu dodatnu opremu koja vam može zatrebati u vanrednim situacijama (rezervna guma, dizalica, prva pomoć i slično). Prije polaska detaljno operite vaš auto kako bi putovanje bilo što prijatnije.

priprema automobila za putovanje

Dobra organizacija je ključna za savršen odmor bez stresa. Kada primjenite ove savjete, na vama je samo da godišnji odmor iskoristite na najbolji mogući način i napunite baterije za nove poslovne pobjede.