Savjeti Zdravo tijelo

Riješite se lošeg jutarnjeg zadaha

ruzan jutarnji zadah

Budite se ujutru, meškoljite u krevetu, vaš partner je kraj vas, idealno vrijeme za malo nježnosti, zar ne? Ipak ne, užasno vam je neprijatno zbog lošeg zadaha, ne pada vam na pamet ni da mu se približite. Filmske scene jutarnjeg maženja su prosto nerealne.

Svakome se dešava da ujutru osjeti ružan ukus u ustima. Kod nekoga je to rjeđe, kod nekoga češće, intenzivnije ili slabije. Za nas je to ružan ukus a za ostale oko nas to je i izuzetno neprijatan miris.

Postoje brojni različiti uzroci lošeg zadaha. To mogu biti problemi sa sinusima pri čemu se uspljed disanja na usta (usljed začepljena nosne šupljine) isušuje usna duplja. Ukoliko se pljučka ne luči dovoljno dolazi do razmnožavanja bakterija koje izazivaju neprijatan miris.

Pored toga, uzrok može da bude i povećano lučenje želučane kiselini ili vraćanje sadržaja hrane.

Naravno, prije svega važno je održavati redovnu higijenu koja podrazumijeva pranje zuba i ispiranje usta. Pored toga, pranje jezika prilikom pranja zuba je izuzetno učinkovito u borbi protv bakterija koje se tu nakupljaju. Pošto operete zube, iščetkajte i jezik.

Jedan od glavnih uzroka nakupljanja baterija je suvoća usne šupljine. Zato je važno u toku dana uzimati dosta tečnosti, ili ukoliko se probudite u toku noći uzmite tada malo vode.

Takođe, ukoliko uveče pijete, obratiti pažnju da uz alkohol unosite dovoljno vode jer on izuzetno isušuje organizam. Idealno bi bilo da između svaka dva pića popijete čašu vode.

kako se rijesiti loseg zadaha

S obzirom da je jedan od najčešćih uzroka jutarnjeg zadaha vraćanje hrane i loše varenje, izbjegavajte da kasno večerate. Ovo ste vjerovatno mnogo puta čuli, jer kasni obrok generalno loše utiče na želudac i na kvalitet sna.

Ustvari, nije toliko uopšte važno u koliko sati jedete nego koliko je to prije nego legnete u krevet. Idealno je jedete najmanje tri sata prije spavanja. Na ovaj način ćete spriječiti probleme sa varenjem, vraćanje hrane i razmnožavanje bakterija u usnoj duplji.

Ukoliko sve ovo ne pomaže, savjetujemo da posjetite ljekara. Uzrok mogu biti ozbiljnii problemi sa želucom ili možda pokvareni zubi.

 

 

Leave a Comment