Savjeti Zdravo tijelo

Sinhronizovano plivanje – sport i za dame i za džentlmene

sinhronizovano plivanje 1

Želite da upišete šestogodišnju djevojčicu na neku vanškolsku aktivnost, ali ne možete se odlučiti šta je najbolje rješenje? Dozvolite nam da vam predstavimo sve čari sporta koji obuhvata plivanje, gimnastiku i ples u jednom. Sinhronizovano plivanje je idealno za oblikovanje tijela, razvijanje osjećaja za koordinaciju i ritam, te poboljšanje snalažljivosti u vodi. Ako i sami želite da počnete sa ovom avanturom, ne zaboravite da na časovima stičete šansu za kreiranjem novih prijateljstava, jer je timski rad glavna odlika sinhronizovanog plivanja.

Mada, naučene vještine ćete uvijek moći iskazati i kao solo plesač/plivač, ukoliko se odlučite na takmičenje u takvoj disciplini. Kako je ovo sve popularniji vid rekreacije, mnoge djevojke se prijave na časove upravo sa tom namjerom, ali se i kasnije odluče okušati u takmičarskim poduhvatima. Polaznice kažu da kad jednom upoznate čari ovog sporta – teško da ćete odustati. Osim ako baš ne možete da savladate potrebne tehnike.

Iako su i muškarci poznati sinhonizovani plivači, ova sportska disciplina je ipak prepoznatljiva po nježnijem polu. Tokom javnih nastupa, postoji nekoliko različitih tačaka (zavisno od koreografije), pa ako budete u prilici da pogledate jedan ovakav plesni spektakl, oduševićete se naglim smjenjivanjem solo igrača i grupe, perfektno ujednačenih pokreta i različite dinamike koji se izvode u ritmu prateće muzike. Postoji nekoliko disciplina u ovom sportu, a to su pojedinačni nastup, u paru (duo) i grupni nastupi (broje od 4-8 takmičarki).

Šta je sve potrebno da biste trenirali sinhronizovano plivanje?

sinhrono plivanje

Osim volje i motivacije, baš kao i u svakom drugom sportu, potrebno vam je da ojačate svoju snagu. Nerijetko ćete čuti da ovi sportaši daju svoj maksimum i van svojih treninga, pa ih je moguće vidjeti u teretani ili vani kako trče pripremajući se za izazove koje im predstoje.

Naravno, profesionalci obraćaju pažnju i na ishranu – jer su svjesni da im određene namirnice mogu naškoditi, a dok su neke druge idealne za izgradnju mišićne mase koja je u ovom sportu potrebna. Dio koreografije se uvijek izvodi ispod vode, pa je potrebno da plivač ima odličnu sposobnost da dugo zadrži dah. Postoje treninzi gdje se vježba isključivo ta vrsta izdržljivosti.

Leave a Comment