Bolesti Medicina Savjeti

Šta boja jezika govori o vašem zdravlju?

boja jezika

Probudite se, operete zube, nabacite osmjeh i odjednom primjetite da je na vašem jeziku čudna boja ili tekstura koja definitivno ne izgleda normalno. Šta se dešava?

Da, dešava se neočekivano – ali nemate potrebe za preveliku brigu. “Imao sam pacijente koji su primjetili promjenu boje na jeziku i onda pretraživali na internetu šta to znači. Naravno, uplaše se kad pronađu stvarno opasna stanja i dijagnoze, a pravi uzrok uglavnom bude taj što uzimaju lijekove za bolove u stomaku koji promjeni boju jezika na nekoliko sati “, kaže dr Lee Gause, DDS, osnivač i zubar Smile Design Manhattn.

Ispostavlja se da puno stvari (i to obično neškodljivih!) mogu promijeniti boju i gornji sloj vašeg jezika. Debljina sloja je u korelaciji sa težinom vašeg stanja, prema dr Gause, na primjer, “sivi sloj može biti vezan za gastritis, dok je smeđi sloj često u vezi sa problemima pluća”.

Zdrav jezik je svijetlo roze boje. Ako primjetite da vaš jezik izgleda drugačije, želite da znate šta se dešava kako biste se vratili u normalu što je prije moguće. Donosimo vam mali vodič o tome šta znači koja boja vašeg jezika za vaše zdravlje i šta biste trebali raditi po tom pitanju.

Sadržaj teksta:

Bijeli jezik

Bijeli jezik

Debeo ili teški bijeli sloj na površini jezika, poznat i kao Leukoplakia, može nastati od dima cigareta ili iritacije jezika. Često se pogrešno dovodi u vezu sa gljivičnom infekcijom: candida albicans, koja izgleda kao da se na vašem jeziku nalazi sloj sira, a često je povezana sa dijabetesom ili slabim imunitetom.

Leukoplakia je najčešća kod ljudi koji puno puše. Možda nećete primjetiti ovo stanje istog trenutka, “Leukoplakia postepeno nastaje, sve dok ne izmakne kontroli, tako da pacijenti ne primjećuju problem”, dodaje dr Gause. “Zato nešto naizgled očigledno, poput guste bijele boje na jeziku, može da vam promakne, dok to ne uoči vaš stomatolog ili doktor. Najsigurniji su naravno redovni pregledi kod vašeg doktora, i svakako prestanak pušenja.

Pročitajte više o štetnom uticaju pušenja:

Od pušenja možete ogluviti!

Crveni jezik sa “mapiranim” izgledom

Da li vaš jezik izgleda kao da je popločan malim ostrvima?

“Ovo se zove geografski jezik”, objašnjava dr Gause. “Ovo je prilično česta pojava i nije opasna. Jezik ima crvene i bijele obrasce koji izgledaju kao mapa, pa zato i ima takvo ime.” Nema potrebe da brinete o ovome – iako nije poznato zašto se to dešava.

Crven vrh jezika

Crven vrh jezika

Možda zvuči čudno, ali crven vrh jezika može značiti mentalni ili emocionalni stres, kaže dr Gause. Ovo stanje može da se pojača u situacijama visokog stresa i riješiće se kad se vaša situacija smiri. “Takođe,  antidepresivi mogu da promjene i tok pljuvačke i hidrataciju usta, što može uticati na usta u cjelini kao i na boju jezika”

Crn i dlakav jezik

crn i dlakav jezik

Ovo vam se može dogoditi kada imate bakterija ili ako ste redovni pušač. “Tretman: dobra oralna higijena, uključujući pranje zuba i čišćenje zuba koncem tri puta dnevno, i prestanak pušenja.”.

“Električna četkica za zube je odličan dodatak koji pomaže pacijentima da imaju čistija usta”, dodao dr Gause. “Čišćenje jezika treba da se desi svaki put kada perete zube, a bez obzira da li ste pušač i nepušač trebate koristiti i strugač za jezik koji možete kupiti  u bolje snadbjevenim apotekama. ”

Postoji još jedan moguć razlog za crn jezik: Pepto-Bismol. “Pepto-bismol, koji sadrži Bizmut subsalicilat, može pokriti površinu vašeg jezika crnom”, kaže dr Jon Marashi.

Žut jezik

zut jezik

Ovo može značiti problem sa jetrom ili stomakom, kaže dr Jon Marashi. “Žut jezik može biti postepeni početak bolesti, što dovodi do smeđe ili crne boje na kraju”.

U manje opasnoj situaciji, “Najčešći uzroci žutog jezika mogu biti i loša higijena zuba, pušenje ili određeni lijekovi”. Redovnija higijena zuba je jednostavno rešenje, međutim, ako ne vidite poboljšanje, trebalo bi da posjetite vašeg doktora.

Braon jezik

braon jezik

Obično do braon jezika dolazi zbog onoga šta jedete ili pijete: “Smeđa promjena boje jezika može biti zbog jake kafe i / ili pušenja”, kaže dr Marashi. Ako je jezik stalno braon boje, može značiti da imate probleme sa plućima zbog hroničnog pušenja.

Plav ili ljubičast jezik

Plav ili ljubičast jezik

 

Plavi ili ljubičasti jezik može biti indikator problema sa srcem, kaže dr Marashi. “Ako srce ne pumpa krv pravilno, ili ako u krvi nedostaje kiseonik, jezik može promijeniti boju u plavičasto ljubičastu”, objašnjava on. Ako primjetite plav ili ljubičast jezik, definitivno zakazujte termin kod svog doktora.

Blijed jezik

blijed jezik

Blijed jezik može ukazati na nedostatak vitamina ili ishrane – posebno vitamina B12 i vitamina A. “Ovo lako može popraviti posjetom doktoru, kada možete ustanoviti bolju ishranu ili dodatke vašoj ishrani.

Ako primjetite da se nešto čudno dešava sa vašim jezikom, pokušajte ostati mirni i nemojte pokušavati da sami sebi odredite dijagnozu. Posjetite svog doktora!

izvor: MensHelath